23.9.2009

Paljastuksia Michael Jacksonista


Tämä video on ollut minulla siitä asti kun se ilmestyi nettiin pian Michaelin kuoleman jälkeen. Olen kuitenkin odottanut sen analysoinnin laittamista tänne blogille, koska en halua loukata ketään Michaelin fania. Video on kuvattu haastattelussa, jossa Michaelilta kysytään tietyistä syytteistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Sitä on pätkitty, joten meillä on nähtävissä vain tietyt vastaukset tiettyihin kysymyksiin. Paikalla on ainakin kuulustelija, Michael ja hänen asianajajansa. Muista ei ole tietoa. Käyn tässä videota läpi kohta kohdalta. Kerron jokaisessa kohdassa myös hieman siitä, mitä videolla keskustellaan juuri sillä hetkellä, jotta oikea kohta löytyy ja lukijat, jotka eivät ymmärrä englantia kovin hyvin pysyisivät kärryillä tapahtumissa. Michael on ollut ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita herättävä artisti, joka on ollut uutisissa moneen kertaan sekä hyvissä että huonoissa tilanteissa. Artistina hän on ollut uraa uurtava legenda ja hänen kuolemansa on surullinen asia. Kohu hänen ympärillään ei tunnu laantuvan. Mutta nyt videoon...

0:13 Michael nojaa taaksepäin, räpyttää silmiään nopeasti ja vastaa ”Kyllä”. Hän on rehellinen, mutta hieman vaivaantunut.

0:23 Kuulustelijan vielä kysyessä Michaelin kulmat kurtistuvat, ennen kuin hän edes kuulee koko syytteen. Reaktio on liian aikainen ollakseen totuudenmukainen. Kysymyksen jälkeen Michaelin asianajaja kehoittaa häntä olemaan vastaamatta ja Michaelin kehon kieli muuttuu teatraaliseksi. Eleet ovat suuria ja teatraalisia, näyteltyjä. Tämä on tyypillistä myös kulttuurissa, josta Michael tulee. Halutessaan peittää totuutta, muuttuvat peittävät eleet teatteriksi ja suhteettoman suuriksi.

Michael jatkaa pään pudistelua katsellen alaspäin, suullaan hymy. Tämä viestittää, että hän ei usko olevansa paikalla vastaamassa näihin kysymyksiin. Aivan kuin keho sanoisi: ”En voi uskoa että tämä tapahtuu.” Sekä rehellinen että syyllinen voivat käyttää tätä elekieltä, erona on vain motiivi eleiden taustalla.

0:41 Michael vastaa ”Kyllä” kysymykseen. Hänellä on hymy kasvoillaan, osa siitä on vielä reaktiota edelliseen kysymykseen. Tämä vastaus on rehellinen. Tämä jälkeen Michaelin asianajaja kieltää muihin tähän henkilöön liittyvien kysymysten vastaamisen.

0:55 Michael jatkaa teatraalisten eleiden käyttöä. Hän nostaa kätensä ylös päänsä taakse ja pudistaa päätään. Vielä kun kuulustelija on keskellä kysymystä, Michael reagoi voimakkaasti ennen kuin kuulee koko syytteen, siis liian aikaisin. Hän on tiennyt asiasta jo etukäteen. Jälleen kerran kieltävät negatiiviset eleet ja hämmästystä esittävät eleet ovat voimakkaita ja teatraalisia. Michael on tiennyt syytöksistä, mutta käyttäytyy kuin ne olisivat hänen edessään ensimmäistä kertaa ja että hän olisi pöyristynyt. Tämä on jälleen kerran kulttuuriin liittyvää reagointia tilanteessa. Tapaan kuuluu reagoida ylettömän voimakkaasti suurin elein. Michael esittää yllättynyttä. Hän ei ole yllättynyt.

1:18 Michaelilta kysytään kysymystä ja reaktio pään nyökytyksenä tulee nyt oikeaan aikaan, kun hän on kuullut koko kysymyksen. Hän nyökkää ja sanoo ”Kyllä”. Kehon kieli ja sanat vastaavat toisiaan. Ilme on vakava, suora katsekontakti kuulustelijaan. Michael puhuu totta.

1:23 Hän vastaa kysymykseen kulmiaan kohoittaen, ”Se on minun” ja samalla nyökäten. Hän katsoo alaspäin koska katselee paperia, jota hänelle näytetään. Michael puhuu jälleen totta.

1:28 Taas Michael puhuu totta. Hän tietää mitä varten paperit on kirjoitettu. Lyhyt vastaus ja nyökkäykset päälle. Elekieli on normaalia, kaikki teatraalisuus ja suureelliset eleet ovat hävinneet kun hän puhuu totta.

1:32 Michael selittää, mitä kirjoituksissa on. Hän on rehellinen aloittaessaan. Hän nyökkäilee, ottaa katsekontaktin. Michael on jälleen rehellinen. Hänen koko kehonsa on myös hillitty ja rauhallinen.

1:40 Hän vastaa kysymykseen aloittaen ravistamalla päätään sivulta toiselle, tämä tarkoittaa ”Ei” kehon kielellä. Hän ei muista tarkkaan haastattelijaa, pään ravistaminen on myös osoitus epävarmuudesta haastattelijasta. Eleet ovat yhteydessä sanoihin.

1:47 Hän jatkaa haastattelun tarkoituksesta selittämistä ja pää alkaa taas nyökkäilemään. Michael on itsevarma ja jälleen rehellinen. Hän on halunnut tuoda oman näkökantansa julki.

1:49 Michael kertoo, että jos ihmiset kuulevat valheen liian kauan he alkavat uskomaan siihen. Samalla hänen päänsä taas nyökkäilee, hän uskoo sanomaansa. Mutta hän ei itse usko siihen, että ihmiset ovat valehdelleet hänestä. Samalla kun hän sanoo tämän, hänen päänsä ravistaa kertoen ”Ei”.

1:53 Michael sanoo: ”Olen musta amerikkalainen ja olen ylpeä siitä” samalla kun hän ravistaa päätään sivulta toiselle. Michael ei usko omia sanojaan.

1:58 Michael kertoo ihon valkaisun olevan huhu. Hän sanoo ettei valkaise ihoaan ja samalla ravistaa päätään sivulta sivulle. Nyt sanat ja eleet ovat harmoniassa. Hän ei valkaise ihoaan. (Kommentti: Ainakaan tällä hetkellä, ehkä joskus aikaisemmin tai hän on käyttänyt jotain muuta valkaisukeinoa tai sitten hän on tottunut vastaamaan tähän kysymykseen valheella ja näin ollen kehon kieli ei ole ristiriidassa. Katsottaessa Michaelin aikaisempia kuvia on kuitenkin vaikea uskoa, etteikö hän olisi vaalentanut ihoaan jollakin keinolla.)

2:03 Michael ei halunnut valkoisen pojan esittävän itseään lapsena. Se oli huhu ja Michael puhuu totta jälleen. Pään ravistelu ja sanat ovat harmoniassa.

2:08 Clintonin juhla, johon huhujen mukaan Michael ei halunnut osallistua oli myös huhu. Michael puhuu totta.

2:13 ”En ole homo” ja samalla Michael nyökkää. Eleiden ja sanojen välille muodostuu ristiriita. Jos Michael puhuisi totta, hän ravistaisi päätään tai pitäisi sen paikallaan. Nyökkäämällä keho kertoo jotain muuta kuin sanat sanovat.

2:18 Michael puhuu totta, hän uskoo siihen mitä sanoo. Hän lukee eteenpäin paperilla, eikä saa selvää tekstistä. Kuulustelija myöntää että tekstissä on kohtia, joista ei saa selvää.

2:36 Michael alkaa kertomaan miten Jeesus kertoi että meidän tulisi olla kuin lapsia, viattomia. Miten meidän pitäisi ympäröidä itsemme samankaltaisilla ihmisillä. Hän katselee konstruktiokanavaan, miettien miten rakentaa vastauksen. Hän kertoo, että näin hänet on kasvatettu ja ihmettelee lopuksi mitä kuulustelija haluaa kehitellä jutusta. Hän vielä lopuksi heittää paperin takaisin kuulustelijalle teatraalisesti aivan kuin viestittäen, että hän on koko tilanteen yläpuolella.

Michaelin käytöksen normittamisessa toimii parhaiten tässä videossa vasta sen loppuosa. Vasta 1 min 18 sekuntia videoon alkaa kehon kieli, jota voi sanoa hänen normaalikseen, kun hän on rehellinen ja ilman turhaa stressiä. Vaikka kuinka yritämme olla uskottavia valehtelijoita, kehomme kertoo muuta kuin sanamme. Se on raaka ja täysin asemastamme piittaamaton valheenpaljastaja.

22.9.2009

Seksikkyys on korvien välissä!

Moni meistä haluaa olla seksikäs ja viettelevä - ainakin silloin kun kysymys on siitä unelmien elmänkumppanin kaappaamisesta itselleen tai suhteen pitämisestä mielenkiintoisena. Nykypäivän media tekee seksikkyydestä myös muodikkaan asian, mikä ei mielestäni ole kyllä aina positiivinen asia.

Seksikkyys on paljon muutakin kuin kauniit kasvot, hyvä kroppa tai paljastavat vaatteet. Seksikkyys lähtee asenteesta ja tätä asennetta keho viestittää. Toiset astuessaan huoneeseen saavat sinut vain sanomaan "Vau!", etkä edes osaa heti sanoa mistä se johtuu. Joillakin on vain sitä jotain.

Seksikkyys on varmuutta itsestään ja omasta seksikkyydestään, ilman leuhkuutta. Jokaisella seksikkyys tulee esille luonnollisena, omaan persoonallisuuteen sopivana kun se on tasapainossa ja olet itse tasapainossa itsesi kanssa. Eikä se tarkoita sitä, että mainostaisit seksikkyyttäsi. Voit olla seksikäs vaikka pukeutuisit vanhoihin farkkuihin ja t-paitaan.

Nyt siis tunnistamaan ja hyväksymään omaa seksikkyyttä, tuomaan se esille luonnollisesti ja kaappaamaan se unelmien prinssi tai prinsessa tai hurmaamaan uudelleen jo olemassa oleva!

Teetkö valehtelemisen sinulle helpoksi?


Oletko hyväuskoista ja sinisilmäistä tyyppiä? Tuntuuko sinusta, että sinulle on helppo valehdella?

Käytä hyväksesi kehon kielen viestejä valehtelun ja petoksen sekä salailun tunnistamisessa. Näiden lisäksi ota käyttöön seuraavat vinkit ja sinulle on paljon vaikeampaa valehdella. Pysyt tilanteen hallinnassa ja voit kontrolloida keskustelua ja näin ollen keskittyä myös kehon kielen viestien paljastamiseen. Sanat ja keho toimivat yhteistyössä oikeiden ajatusten ja tunteiden paljastajina.

  1. Älä lähesty henkilöä tuomitsevalla asenteella. Monissa amerikkalaisissa TV-sarjoissa kuulustelija saapuu paikalle varmana, että epäilty on myös syyllinen ja painostaa tätä mitä moninaisemmin agressiivisin keinoin. Tämä on vahingollista kun halutaan selvittää totuus. Jätä tuomiot tuomareille.
  2. Muotoile kysymykset niin, että niihin joutuu antamaan pitkiä vastauksi. Pelkkä "Joo" tai "Ei" ei riitä. Mitä enemmän henkilö joutuu kuvailemaan ja kertomaan, sen enemmän sinulla on aikaa seurata kehon kieltä sekä löytää aukkoja tai ristiriitaisuuksia tarinoissa.
  3. Ole kärsivällinen. Älä hyppää suin päin mieltäsi vaivaavaan aiheeseen, vaan johdata keskustelu sinne vähitellen. Keskustele ensin ns. normaaleista asioista, rentouta henkilö seurassasi keskustelemalla mukavia. Siirtyessäsi haluamaasi aiheeseen, voit nopeasti huomata muutoksia henkilön kehon kielessä sekä vastaustavassa.
  4. Muista aina yksityisyys. Älä kohtaa valehtelijaa ihmisjoukon edessä, vaan kahden kesken rauhallisessa tilassa. Näin minimoit häpeän ja kasvojen menettämisen tunteen. Kahden kesken on kovanaamaisemmankin teini-ikäisen helpompi paljastaa totuus kun ei tarvitse vetää roolia muiden edessä.
Käyttämällä näitä hyväksesi - joko kaikkia tai yhtä - sinulle on paljon vaikeampi valehdella. Kaikkien käyttäminen tilanteessa on suositeltavinta haluamasi lopputuloksen aikaansaamiseksi. Näiden vinkkien lisäksi pidä jatkuvasti silmällä henkilön kehon kieltä. Mitä huonompi valehtelija on edessäsi, sen helpompi valhe on tunnistaa.

Kuva: http://dailygab.com/tag/dating/page/2

21.9.2009

Symmetria viehättää

Tutkijat ovat jo aikaisemmin tutkineet, minkälaiset kasvot viehettävät meitä. Tutkimuksissa on todettu, että symmetriset kasvot koetaan kauneimmiksi ja viehettävimmiksi.

Jokin aikaa sitten Britanniassa tehtiin tutkimus vartaloiden viehettävyydestä ja sama tulos oli jälleen nähtävissä. Symmetrinen vartalo on vastakkaisen sukupuolen mielestä viehättävämpi.

Enemmän tutkimuksesta voi lukea Helsingin Sanomien julkaisemasta uutisesta aiheesta.

Ensivaikutelmaa ajatellen on hyvä, jos voi peittää vartalonsa epäsymmetriaa. Vaatetus, mallit ja muodot, hiustyyli ja naisilla myös meikki ovat hyviä keinoja muokata epäsymmetrioita ja pienentää niitä visuaalisesti.

12.9.2009

Kätelläkö vai ei?

Minua haastateltiin Lääkärilehteen kättelyyn ja lääkäri-potilassuhteeseen liittyen. Monissa sairaaloissa on käytössä jo kättelykielto ja pohdittavana onkin miten korvata kättely tervehtiessä ja mikä merkitys kättelyllä on hyvän potilas-lääkärisuhteen muodostamisessa.

Haastattelu luettavissa osoitteessa http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=7722/news_db=web_lehti2006/type=1

6.9.2009

Miehet menevät päästään sekaisin puhuessaan kauniin naisen kanssa


Hollannissa Radboudin yliopistossa on tehty tutkimus, jossa on selvinnyt, että miesten kyky käyttää aivojaan heikkenee kun he keskustelevat mielestään kauniin naisen kanssa. Jos nainen ei ole viehettävä, toimintakyky ei heikkene.

Toimintakyvyn heikkeneminen todettiin tekemällä testejä, jotka mittaavat aivojen toimintaa. Tutkijoiden mukaan syynä voi olla se, että miehet yrittävät tehdä naiseen vaikutusta niin paljon, että heidän kapasiteetistaan tai 'kognitiivisista resursseistaan' vain pieni osa jää muuhun käyttöön.

Tutkimuksella saattaa olla merkitystä kun ajatellaan työpaikalla flirttailevien miesten työsuoritusta tai jopa koetuloksia sekakouluissa.

Komean miehen kanssa keskusteleminen ei vaikuttanut naisiin.

Syyksi miesten pään sekoamiselle on ehdotettu esim. evoluution aikana miehille kehittynytttä kovempaa lisääntymisviettiä.

Alkuperäinen teksti ja kuva: http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/6132718/Men-lose-their-minds-speaking-to-pretty-women.html

Alkuperäisen tutkimusartikkelin voi ostaa täältä: ScienceDirect