25.11.2009

Päätä kenet palkkaat ennen kuin hakija kävelee ovesta sisään

Puhun aina koulutuksissa siitä, miten tärkeää on asennoitua oikein mentäessä työhaastatteluun. Et koskaan tiedä kuka tulee sinua vastaan työpaikan parkkipaikalla tai käytävällä. Jos kuljet siellä tylsistyneen tai muuten negatiivisen näköisenä ja haastattelijasi sattuu näkemään sinut, yrittäessäsi näyttää positiiviselta ja sosiaaliselta haastattelussa tulee sinusta nopeasti negatiivinen kuva. Ymmärrettävää on, että yritämme haastattelussa näyttää parhaat puolemme, mutta jos totuus on jo tullut aikaisemmin esille, yritys on epäonnistunut haastattelun aikana. Tämä sama pätee myös mennessäsi asiakastapaamiseen, kouluttamaan jne. Et koskaan tiedä kuka tulee vastaan matkalla pääkallonpaikalle. Asennemuutos tulee siis tapahtua jo paljon aikaisemmin kuin vasta haastattelutilan ulkopuolella käytävässä odottaessa.


Yhdysvalloissa on julkaistu kirja, I hate people, jossa kirjan kirjoittajat (Jonathan Littman ja Marc Hershon) väittävät, että voit tietää hakijasta jo paljon sen perusteella, miten he ylittävät tien. Heidän mukaansa meitä on viisi eri tyyppistä tien ylittäjää.

1. Matador, härkätaistelija on peloton, jota mitkään muut tienkäyttäjät eivät pelota. Hän elegantisti luovii tiensä vilkkaan liikenteen läpi välittämättä punaisista valoista, suojatiemerkinnöistä tai liikenteestä, joka ei näytä merkkejä pysähtymisestä. Tällaiset henkilöt sopivat yrittäjiksi, supermyyjiksi tai taloudellisesti itsenäisiksi tyypeiksi.

2. Raivaaja on rohkea, muttei peloton. He ymmärtävät että mikä tahansa auton osa iskeekin heihin, se tulee sattumaan. Heillä on hieman enemmän maalaisjärkeä, he voivat tekstata kävellessään, mutta he lopettavat sen ylittäessään tietä. He antavat Matadorien aiheuttaa häiriötä tiellä samalla kun he selviävät toiselle puolelle ensimmäisenä. Sopivat loistavasti toimitusjohtajiksi, projektien johtajiksi, varajohtajiksi, ohjelmistosuunnittelijoiksi.

3. Tekstikävelijä on tyyppi, joka on oppinut kävelemään, kirjoittamaan ja puhumaan yhtä aikaa. Hän usein unohtaa, että autoja täynnä olevan tien ylittäminen on todellista elämää, ei pienen muovilaatikon kanssa leikkiminen. Hän saattaa vaikuttaa matadorilta tai raivaajalta, mutta mitä todennäköisemmin hänen edistyksensä pysähtyy jossain välissä haaveiluun. He saattavat pysähtyä kesken kaiken ja heiltä usein puuttuu kyky pysyä nykyhetkessä viedäkseen asian loppuun. Sopivat parhaiten: luoviksi tyypeiksi uraportaiden alemmilla tasoilla, heiltä löytyy lahjakkuuden väläyksiä, mutta sopivat huonosti vastuullisiin tehtäviin.

4. Valoloikkaaja on henkilö, joka ennakoi valojen vaihtumisen ja hyppää liikenteen sekaan kun autoilijoiden valot vaihtuvat keltaisiksi. Hän aloittaa ylityksen seuraamalla sääntöjä, mutta viime tipassa päättää hypätä mukaan tohinaan. Hän ei säästele äänijänteitään huutaessaan muulle liikenteelle, vaikka heillä on vielä oikeus mennä risteyksessä. Sopivat itsenäisiksi ja rohkeiksi asianajajiksi, KHT:ksi ja luotettaviksi johtajiksi joilla on piilotatuointeja.

5. Reunakivetyksen halaajat eivät koskaan ylitä tietä ennen kuin valo vaihtuu vihreäksi. He odottavat vuoroaan ja usein joutuvatkin loppuvaiheessa ylitystä omaa vuoroaan edistävien autoilijoiden kohteiksi. Sopivat parhaiten kirjanpitäjiksi, tilastojen kanssa töitä tekeviksi ja ammatteihin, joissa pitää seurata sääntöjä. He soveltuvat erinomaisesti kokouksissa käymiseen, erityisesti jos kokouksen tehtävänä on sopia uudesta kokouksesta.

Nämä ovat mielestäni loistavia karikatyyrejä, ehkä enemmän Yhdysvaltojen suurkaupungeista, mutta uskon että moni meistäkin voi löytää itsensä jostakin näistä luokista. Jos ei muuta, ainakin nämä ovat hauskoja. Alkuperäisen jutun ja kuvan voit löytää osoitteesta http://blogs.bnet.com/entry-level/?p=1207&tag=nl.e713

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti