29.3.2010

Tuntematon minä - miten muut näkevät minut?

Pahoittelen vähäistä blogin päivitystä tämän Maaliskuun aikana. Olen ollut kovin kiireinen ja aika on ollut todella kortilla. Mutta nyt uskon palaavani takaisin ruotuun, ainakin joksikin aikaa. Tässä yksi esimerkki kokemuksistani Maaliskuun aikana.

Oman elämän petrimalja
Olin osallistujana eräässä koulutuspäivässä, jossa käytiin läpi oman itsensä havainnointia ja minkälaista vaikutelmaa antaa itsestään, erityisesti esiintymistilanteessa.

Osanottajilta kysyttiin omaa käsitystä itsestään esiintyjänä. Miten he kokevat itsensä esiintyjinä ja mikä on omasta mielestä paras kyky tai taito esiintyessä. Monet osallistujista olivat hyvin realistisia kuvatessaan itseään, ehkäpä hieman vaatimattomiakin. Mutta joukossa oli henkilö, jonka omakuva oli aivan erilainen kuin miten muut hänet näkivät.

Hän kertoi vahvuudekseen muiden innostamisen ja positiivisuuden välittämisen. (Kommentti: miksi monet henkilöt, jotka eivät ole mitenkään erityisen positiivisia kuvittelevat olevansa sellaisia? Tämä henkilö ei ole ensimmäinen, jonka olen tavannut.) Henkilön olemus alusta alkaen oli ujohko, tai sitten hän ei vain osallistunut "täysillä" aikaisempiin harjoituksiin. Kun tapaan positiivisia ja innostavia henkilöitä, he heittäytyvät tilanteeseen, vetävät muita mukaansa eivätkä jarruttele - paitsi jos on aivan tarpeen.

Ensimmäiset käyttäytymisen merkit osoittivat siis jotain aivan muuta kuin positiivisuutta ja innostavuutta.

Kun pääsimme harjoittelemaan esiintymistä, hyvin lyhyissä pätkissä, kyseinen henkilö oli lähinnä anteeksipyytelevän näköinen ja ujo. Innostavuus ja positiivisuus oli täysin poissa.

Itsetuntemus
Jotta opimme ymmärtämään itseämme ja antamaamme vaikutelmaa, oli kyseessä sitten esiintyminen tai työhaastattelu, meidän tulisi oppia tuntemaan itsemme. Minkälainen luonne olemme? Miten se tulee esille? Voisinko muuttaa jotain? Korostaa jotain piirrettä ja häivyttää toista? Miten opettelen olemaan positiivisempi?

Puhun aina positiivisuuden puolesta, sillä koemme vetoa positiivisia ja innostavia henkilöitä kohtaan. Heidän seurassaan tunnemme itsekin olevamme positiivisia ja innostuneita. He lahjoittavat virtaa meille muille.

Itseluottamus ja ensivaikutelma
Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan itseluottamus on avain tilanteessa, jossa haluamme luoda hyvää ensivaikutelmaa. Tuntemalla itsesi kehität itseluottamustasi. Keräämällä kokemuksia ja hyväksymällä itsesi itseluottamuksesi tulee kasvamaan. Lisää tutkimuksesta Science Daily http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100310142451.htm

Kuva: http://www.mattk.com/infectious_disease/labtech.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti