22.12.2010

Tilaisuus harjoitella elekielen tunnistamista

Joulu on ovella. On aika antaa ja vastaanottaa kasa lahjoja - toivottavasti sellaisia, joita halusit ja mitä olit ehkä toivonutkin.

Oman elämän kenttätestinä aika on mitä parhain harjoitella elekielen tunnistamista. Jos uskot, että tämä harjoitus tulee pilaamaan joulumielesi, jätä se tekemättä. Uskon vahvasti, että moni meistä tunnistaa jo nämä harjoituksen tunteet ja piilotetut ajatukset vähintäänkin alitajuisesti. Tarkoituksena ei siis ole pahoittaa lahjan antajan tai saajan mieltä, ainoastaan harjoitella tietoisesti elekielen lukemista ja tulkitsemista, mitä olet jo alitajuisesti tehnyt. Lahjasi vastaanottajan reaktio tulee kuitenkin aina olemaan sama, seurasit niitä sitten tietoisesti tai alitajuisesti, joten tilanteen ottaminen harjoituksena ei tule muuttamaan lopputulosta mihinkään suuntaan. Kun ajattelet asiaa objektiivisesti, oman osaamisen kehittämisen kannalta, voit välttää mielipahaa.

Ensimmäiseksi, mennään omiin muistoihin. Kautta lapsuus-, nuoruus- ja mahdollisesti aikuisuutesi, mieti, miten olet reagoinut kun olet saanut lahjan, joka täyttää kaikki odotuksesti tai enemmän tai on muuten ihana yllätys. Kun olet käynyt läpi muutaman muiston sekä yrittänyt muistella mahdollisimman tarkkaan, miten reagoit sekä ilmein että elein tilanteeseen, muistele seuraavaksi miten reagoit lahjaan, joka ei ollut kovin mieleinen. Minkälaisia tunnereaktioita tunsit ja miten ne ilmenivät ilmeissäsi ja eleissäsi? Yritä kuvitella ne aivan kuin katselisit itseäsi vierestä.

Nyt sinulla on jonkinlainen kartta siitä, mitä haluat etsiä lahjan vastaanottajan reaktioista. Kun tänä Jouluna annat lahjoja ja seuraat vastaanottajan reaktioita paljastuneeseen lahjaan, yritä tunnistaa niitä samoja ilmeitä ja eleitä, joita itse koit. Lapsien ilmeiden ja eleiden lukeminen voi olla hyvin helppoa. He usein selkeästi ilmaisevat innostuksensa uuteen peliin tai leluun jättäen mummon kutomat villasukat tuolille sen enempää niitä ihastelematta tai koskettelematta. Aikuisen reaktoissa voikin joutua olemaan tarkempi. Kannattaa myös aikuisen kohdalla seurata reaktioita hieman pidemmällä aikavälillä. Joskus kohteliaisuudesta aikuinen kohtelee jokaista lahjaa lähes samalla tavalla. Vasta myöhemmin, ehkä kaikki lahjat avattuaan, hän tulee ilmaisemaan suurempaa kiinnostusta ja arvostusta jotain tiettyä lahjaa kohtaan.

Harjoittelemalla näin voimme oppia tunnistamaan piilotettuja tunteita ja eleitä sekä ilmeitä. Samalla voimme oppia jotain tärkeää lahjan vastaanottajasta. Jos lahjavalintasi tänä vuonna meni pieleen, saatat oppia jotain tärkeää ensi vuodelle ja osaat seuraavalla kerralla ostaa lahjan, joka innostaa henkilöä enemmän.

Hyvää ja rauhallista Joulua! (Ja läjäpäin ihania lahjoja!)

Kuvat: http://www.numistories.com/139/top-10-christmas-gift-ideas-for-the-coin-collector/ ja http://incurable-insomniac.blogspot.com/2008/11/101-christmas-gifts-under-10.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti