18.4.2011

Vaalit 2011

Tämän kevään eduskuntavaalit ovat olleet täynnä sähinää. En muista sinä aikana kun olen politiikkaa aktiivisesti seurannut, nähneeni vastaavanlaista kuhinaa. On ollut erittäin mielenkiintoista seurata suoria vaalidebatteja ja ehdokkaiden kehon kieltä. Se on kertonut volyymeja tilanteesta, jonka nyt sunnuntainen vaalitulos todellakin todisti olleen yhtä "uhkaava" suurille puolueille, kuin heidän edustajansa ovat kokeneet.

Yksi parhaimmista videoista kehon kielen tarkkailuun oli YLEn Neljän suuren debatti Tampereen raatihuoneella. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että ehdokkaat ja edustajat oli laitettu istumaan suuriin kiinteisiin tuoleihin ilman, että heidän edessään oli pöytää tai muuta näköestettä. Koko vartalo oli selkeästi näkyvissä. Keskustelu on vielä katsottavissa YLE Areenalla 13:n päivän ajan. Video löytyy täältä: http://areena.yle.fi/video/1301603590451


Muutama kommentti kun seuraatte videota, mikä on jo näkyvissä videon "still"-kuvassa sivuilla. Keskustelun edetessä Urpilainen, Katainen sekä Kiviniemi kääntävät vartalonsa Soinia kohden samalla kun Soini istuu rauhallisesti vartalo suoraan eteenpäin. Soinin keho kertoo itsevarmuudesta kun muiden reaktiot kertovat siitä, että he kokevat olevansa jollain tavalla uhattuja Soinin sekä mahdollisen Perussuomalaisten menestyksen takia. On erityisen huomattavaa, miten Katainen hieroo polviaan ja hinkkaa käsiään reisiään vasten. Kuvassa hän on jopa venyttänyt otteen polvien alle. Hän näyttää olevan erityisen hermostunut puolueensa sekä mahdollisesti omasta asemastaan sekä tulevasta vaalituloksesta.

Kehot kertovat mahdollisesti myös siitä, miten kolme suurta seuraaavat, miten toiset reagoivat heidän mielipiteisiin ja kommentteihin kun Soini tyynesti kertoo mielipiteensä pysyen sanojensa takana. Tämä ei välttämättä kerro siitä, että häntä ei kiinnostaisi muiden mielipiteet, vaan siitä, että hän ns. altavastaajana näissä vaaleissa sanoo mitä tarkoittaa sekä seisoo sanojensa takana.

Kaiken kaikkiaan, Soinista huokuu itsevarmuus ja rauhallisuus verrattuna muihin osallistujiin. Urpilainen pitää yllä tyypillistä hyökkäävää linjaansa kun Katainen ja Kiviniemi pyrkivät sovittelevuuteen kuitenkaan antamatta periksi. Nämä kolmen suuren puolueen edustajaa ovat kuitenkin selkeästi hermostuneita tilanteessa.

HUOM! On muistettava, että analysoitaessa kehon kieltä omien mieltymysten ja suuntautumisten ei tulisi antaa vaikuttaa tulkintoihin, vaan tulisi pyrkiä olemaan mahdollisimman objektiivinen. Nämä kommentit eivät kuvasta omaa poliittista suuntautumistani tai ideologioitani, vaan ne pohjautuvat puhtaasti siihen, mitä henkilöiden kehon kielen kautta on nähtävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti