7.7.2011

2 luonteenpiirrettä, joita jokainen meistä tarvitsee

Luin erästä blogipostausta, jossa kirjoittaja kuvasi kahta piirrettä, joita jokainen johtaja tarvitsee. Näitä ovat:

1. Älyllinen uteliaisuus
2. Rohkeus pysyä arvojensa takana

Johtajan asemassa nämä varmasti tulevat erittäin kovaan tarpeeseen ja niiden merkitys on suuri. Mutta mielestäni nämä samat asiat ovat kovin merkittäviä jokaisen meistä elämässä.

Meidän ei tarvitse olla älyllisesti uteliaita vain tiedon suhteen, saavuttaaksemme mahdollisimman hyvän ymmärryksen jostain asiasta tai tilanteesta, tai oppiaksemme lisää jostakin aiheesta, vaan meidän kannattaa kultivoida tuota uteliaisuutta ihan kaikessa elämässä. Kun olet utelias itsessään elämää ja tapaamiasi ihmisiä kohtaan, olet myös itse useasti mukavaa ja kaivattua seuraa. Olemalla kiinnostunut muista (ei tietysti LIIAN kiinnostunut), saat heidät tuntemaan olonsa hyväksi ja arvostetuksi. Tämän vastapainona he myös mitä todennäköisemmin pitävät sinusta.

Uskon, että suurin osa meistä allekirjoittaa myös tarpeen pysyä omien arvojensa takana. Vaatii päättäväisyyttä pysyä arvoissaan ja joskus nöyrtymistä, kun toinen todistaa meidän niin rakkaana pitämän asian toisen, nurjan, puolen. Tällaisia esimerkkejä löytyy varmasti useita niin politiikan kuin esimerkiksi ympäristönsuojelun saralta. Kuitenkin on tärkeää, että pidämme kiinni arvoistamme. Voimme niitä muuttaa, ja usein muutammekin ihan vapaaehtoisesti vuosien aikana. Mutta jos mieli ja arvot muuttuvat kuin tuuliviiri seuran mielipiteiden mukaan, se näkyy nopeasti muille, ja aiheuttaa sen, että henkilö vaikuttaa epäluotettavalta sekä heikolta luonteelta.

En tietenkään tarkoita, että nyt pitäisi jokaista uutta tai vanhaa tuttavuutta pommittaa kysymyksillä, koska luin eräältä blogilta että pitää olla utelias. Tai että meidän tulee joka tilanteessa toitottaa omia arvojamme tai tärkeinä pitämiämme asioita. Älyllinen uteliaisuus on terve asenne, samoin rohkeus pysyä arvojensa takana. Ne eivät välttämättä tule esille jatkuvasti. Ne voivat vain vaikuttaa taustalla, asenteena.

Ei siis ole vain johtajien asia olla uteliaita tai periaatteen ihmisiä. Meidän kaikkien tulisi kultivoida näitä samoja asenteita, sopivasti. Asenteet näkyvät olemuksessa sekä muihin suhtautumisessa sosiaalisissa tilanteissa. Positiivinen asenne kantaa pitkälle, uteliaisuudella ja periaatteillä höystettynä. Kiinnostu ja välitä muista ja pysy sanojesi takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti