21.12.2009

Hyvät tavat kaunistavat!

Olen ahminut viimeiset päivät kuumehoureissani Peter F. Druckerin kirjaa Voittoa tavoittelemattoman organisaation johtaminen. Siellä on niin loistava kappale tekstiä, että kirjoitan sen tähän suoraan. Jos joku haluaa lukea tämän inspiroivan teoksen, suosittelen lämpimästi. Ote on sivulta 117.

"Viimeinen kielto: epäkohtelaisuutta ei tarvitse sietää. Aikojen alusta saakka nuoret ovat tunteneet vastenmielisyyttä hyviä tapoja kohtaan. Heidän mielestään tavat ovat teeskentelyä; jos joku sanoo "hyvää huomenta" sateisella ilmalla, hän on tekopyhä. Luonnonlaki on, että missä kaksi liikkuvaa kappaletta kohtaa toisensa, siellä on kitkaa, ja tavat ovat voiteluöljyä, jotka vähentää kitkaa. Nuorilta tämä jää aina huomaamatta. Ainoa ero minun nuoruuteeni on siinä, että silloin epäkohteliaisuudesta seurasi läimäytys - minun sukupolveni ei edes tiedostanut kohteliaisuuttaan. Kohteliaisuuteen opitaan - sitä tarvitaan, jotta erilaiset ihmiset, jotka eivät välttämättä pidä toisistaan, voivat työskennellä yhdessä. Hyvä tarkoitus ei oikeuta huonoon käytökseen. Huonot tavat repivät ihmisen vereslihalle ja ne jättävät arpia. Hyvät tavat saavat aikaan muutoksia."

Tämä on mielestäni aivan loistava pätkä ja soveltuu myös täydellisesti kehon kieleen, sillä viestimme hyviä tapojamme sekä harmoniaa kehojemme välityksellä. Väläytämme hymyn tervehtiessämme, pidämme tarvittavaa etäisyyttä emmekä käytä kyynerpäitämme raivatessamme tietä, vaan avaamme oven toiselle. Tämä on aivan samaa kuin hyvän ensivaikutelman antaminen ja sosiaalisen harmonian ylläpitäminen. Pääsemme paljon pidemmälle ihmissuhteissa, oli kyseessä sitten ystävä, työkaveri tai liikekumppani, kun toimimme neutraalilla ja ystävällisellä tavalla ja pyrimme harmoniaan. Ristiriitojen synnyttäminen tarkoituksella luo harvoin positiivisia lopputuloksia.

Kuuntelen mielelläni neuvoja ja vinkkejä Druckerin kaltaisilta guruilta, jotka ovat menestyneet liike-elämässä ja myöhemmin myös yleishyödyllisten yhdistysten johtoasemissa. Kirja on ollut niin hyvä, että vaikka yleensä kuumeessa en jaksa keskittyä lukemiseen, tätä kirjaa on ollut vaikea laskea alas. Olen joutunut päättämään, että säästän viimeiset luvut seuraavalle päivälle, ettei kirja olisi jo tänään luettu. Suosittelen kirjaa myös kaikille, jotka ovat asemassa, jossa ovat saaneet kunnian ja ilon johtaa yleishyödyllistä yhteisöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti