30.12.2009

Vihaiset miehet, iloiset naiset

Sukupuolten välillä on eroa kasvojen ilmeissä. Kahden eri tutkimuksen mukaan vihaiset kasvot mielletään mieluummin miehen kasvoiksi ja iloiset naisen kasvoiksi.

Yhdessä tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin androgyyneja kasvoja, joilla oli joko vihaisia (kulmat alhaalla, huulet puristettuina yhteen), iloisia (hymy) tai pelkoa (kohotetut kulmakarvat) osoittavia ilmeitä. Vihaiset ilmeet miellettiin useimmin miehen kasvoiksi, iloiset tai pelokkaat naisen kasvoiksi.
Toisessa tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin miesten ja naisten kasvoja, joilla oli iloisia, vihaisia, surullisia ja pelkoa osoittavia ilmeitä sekä neutraaleja ilmeitä. Yleisesti ottaen koehenkilöt kykenivät tunnistamaan miesten ilmeitä nopeammin. Vihaisen naisen kasvojen ilmeen tunnistaminen kesti kauimmin.

Tulokset ovat niin voimakkaat, että voidaan olettaa, että miesten ja vihaisuuden sekä naisten ja onnellisuuden yhteys on niin voimakas, että se voi vaikuttaa käsitykseemme henkilön sukupuolesta nähdessämme heidät vain vilaukselta.

Tulokset kuuluvat samaan kategoriaan, jonka mukaan korkea otsa, tuuheat kulmakarvat ja voimakas leuka yhdistetään hallitsevuuteen ja miehekkyyteen. Pyöreät, hieman lapsimaiset kasvonpiirteet ja suuret silmät yhdistetään naisellisuuteen sekä henkilöön, jota on helppo lähestyä ja hän on luonteeltaan lämmin.

Sama vihaisuuden aste miehen kasvoilla tulkitaan voimakkaammaksi kuin naisella. Samanlainen hymy tulkitaan taas voimakkaammaksi naisella kuin miehellä. On myös mitä todennköisempää, että miehiä ei kovin helposti tulkita lämpimiksi ja helposti lähestyttäviksi eikä naisia dominoiviksi ja hallitseviksi.

Kasvomme ja sukupuolemme voivat määritellä sosiaalisia kohtaamisia. Kasvot viestittävät tunteita, sukupuolta sekä käyttäytymisaikeita. Kasvot on monimutkainen sosiaalisen viestinnän väline.

Lähde: Association for Research in Vision and Ophthalmology (2009, December 14). Are angry women more like men?. ScienceDaily. Retrieved December 30, 2009, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/12/091206110844.htm
Kuva: http://flannelfamily.com/default.cfm?entry=277

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti