14.1.2010

Kehon skannausta lentokentillä - tehokasta?

Nyt "uusin huuto" lentokentillä on body scannerit eli kehon skannaavat laitteet. Näiden laitteiden pitäisi nyt siis paljastaa vaatteiden alle piilotetut kielletyt aineet ja esineet, siis paljastaa mahdollinen pommittaja. Voimme taas huokaista helpotuksesta sillä turvallisuutemme lentoliikenteessä on taattu. Vai onko?

Nyt yhtenä kiistanaiheena on se, tallentaako laitteistot kuvia. Tähän mennessä on yritetty väittää että ei, mutta nimettömän TSA:n lähteen mukaan tallentaa, mutta vain testiasetuksella. Tavallinen lentokentällä skannausta tekevä henkilö ei hänen mukaansa sellaista asetusta pysty laittamaan päälle. Laitteet eivät myöskään ole kiinni missään verkossa, joten niitä ei voisi hakkeroida. Mutta kysymykseen, olisiko mahdollista, että joku osaa kuitenkin kuvia tallentaa, ei ole vielä annettu vastausta. Voidaanko laitteet myöhemmin liittää verkkoon? Aletaanko kuvia myöhemmin tallentamaan?

Toisekseen, henkilöt, joiden uskonnollinen tai muu vakaumus kieltää heitä astumasta skannattavaksi, eivät siihen joudu. Heidät viedään eri paikkaan ja heille tehdään perinteinen käsin tehtävä tarkastus. Mitä todellista hyötyä tästä laitteesta nyt sitten onkaan kun suuri osa pommittajista tai niiden yrittäjistä kuuluu uskontokuntaan, joka ei salli laitteeseen astumista ja itsensä kuvauttamista "puolialastomana"? Ja vaikkei kuuluisikaan, siihen voi aina vedota.

Palaan taas vanhaan aiheeseen, käyttäytymisen tunnistamiseen. Samalla rahalla, millä kalliita laitteita hankitaan (joiden todellinen teho voi olla kyseenalainen), voitaisiin kouluttaa useita turvatarkastajia seuraamaan matkustajien käyttäytymistä. Esimerkiksi tämä viimeisin tapaus, Abdulmutallabin käytös täytti useita käyttäytymisen merkkejä, joista hänet olisi voinut tunnistaa etukäteen.

En aina ymmärrä tätä teknologian ihannointia. Onhan siinä hyvät puolensa ja se on aina helppo vastaus, mutta ihminen unohtuu tässä täysin. Syyllinen, salailija, hermostunut henkilö on käyttäytynyt samoin tavoin jo satoja, tuhansia vuosia. Miksei tätä tietotaitoa käytetä hyväksi enemmän?

Kuva: http://www.aclu.org/technology-and-liberty/see-through-body-scanners

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti