8.7.2010

Hyvännäköiset poliitikot saavat enemmän median huomiota


Haifan yliopiston uuden tutkimuksen mukaan komeat ja kauniit poliitikot saavat enemmän huomiota. Tutkijat ottivat huomioon erilaisia tekijöitä tutkimuksessa, kuten iän, sukupuolen, poliittisen statuksen ja ajan politiikassa. Tutkimuksessa opiskelijat Hollannista rankkasivat 120 Israelin parlamentin jäsentä. Ulkomaalaiset opiskelijat valittiin siksi, että heillä ei ole aikaisempaa tietoa henkilöistä ja heidän poliittisista saavutuksistaan.


Tutkimuksessa paremmanäköiset miehet ja naiset saivat parempia pisteytyksiä. Tutkijat kuitenkin halusivat ottaa huomioon persoonallisuuden. Toiset poliitikot haluavat julkisuutta kun taas toiset mieluummin pysyvät taka-alalla. Persoonallisuudella ei kuitenkaan ollut lopulta suurta merkitystä siinä, kuinka paljon poliitikko sai huomiota. Jos poliitikko on hyvännäköinen, hän saa saa enemmän huomiota julkisuuden suhteen kuin yhtä aktiivinen "tavallisen" näköinen kolleegansa.

Näin se siis vain näyttää olevan: miellyttävät piirteet, huoliteltu ulkonäkö ja edustavuus ovat poliitikon valttikortteja huomion saamisessa. (Ja sama pätee epäilemättä muillakin elämänaloilla.) Jos asiaa ajattelee, niin loogistahan se on. Kuka haluaa katsella jatkuvasti rumia naamoja, mieluumminhan sitä kauniita tai komeita katsellaan, ihastellaan ja jossain elämänvaiheessa ihannoidaankin. Saapa nähdä nähdäänkö tulevaisuudessa poliitikkoja kauneusleikkauksissa ja Botoxia pistämässä samalla tavoin kuin nykyään Hollywoodin julkkiksia. Toivottavasti ei, sillä sieltä ne epämuodostuneen näköiset kasvot ja ulkonäkönsä lopulta pilanneet henkilöt löytyvät. Ei kaikkia ryppyjä tarvitse kiristää ja kasvoja kohottaa tai nenää muokata.

Lisää tutkimuksesta Jerusalem Postin uutisesta: http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180755Kuvat: http://theokeith.wordpress.com/2009/07/04/sarah-palin-quits/ ja http://www.iltalehti.fi/linnanjuhlat/200812038695108_lj.shtml

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Itse asiassa luin tästä samasta tutkimuksesta täällä Israelissa. Siitä oli iso artikkeli Jerusalem Post -sanomalehdessä. Tuo ulkonäön huolittelu -asia näkyy eri lailla täällä Tel Avivíssa kuin Suomessa. Israelilaiset jotenkin kiinnittävät enemmän huomiota siistiin, mutta rentoon pukeutumiseen ja muihin visuaalisiin seikkoihin. Tai sitten olen tottunut suomalaisten ulkonäköön, ja kiinnitän enemmän huomiota israelilaisiin, sen jälkeen kun tulin tänne..

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla kommenttia "pääkallonpaikalta", loistava ajoitus kokonaisuudessaan. Olen itsekin huomannut matkustaessani, että pukeutumis- ja huolittelukulttuuri on erilaista eri paikoissa. Yleensä niin päin, että Suomessa todellakin ollaan vaatimattomampia. Shortsit ja t-paita päällä miehillä ja naisilla, jaloissa sandaalit. Harvemmin näkee henkilöitä, jotka oikeasti ovat miettineet mitä laittavat päälleen (harvemmin = mutu-tuntumalla noin yksi henkilö kymmenestä, je tuokin tuntuu välillä optmimistiselta arviolta). Tietenkin tilanne voi olla eri puhuttaessa isommista Suomen kaupungeista.

  Esimerkiksi Unkarissa ollessani olen pannut merkille, miten paljon naisellisemmin naiset pukeutuvat pelkälle kauppareissulle. Kuumuus voi kivuta lähes 40 asteeseen, ja silti ulkonäköön on selkeästi panostettu.

  Tietysti vapaa-ajallaan kaikki saavat pukeutua miten haluavat, ja yleensäkin. Mutta kyllä katsojat suhtautuvat ja reagoivat eri tavalla jos vähän miettii, mitä laittaisi päälleen. Naisellisuus ja miehekkyys kunniaan! Hus-hus pois! Unisex tyylit!!! =)

  VastaaPoista
 3. Onhan se selvä, että huomiota - ja muita hyötyjä - saa enemmän, jos näyttää hyvältä. Miksipä esimerkiksi juorulehdissä niitä kuviakaan olisi, elleivät ihmiset nimenomaan haluaisi katsoa niitä. Itse rumana kyllä olen herkempi sille tosiasialle, miten muilla ihmisillä menee paremmin, vaikka he eivät "sisäisesti" olisi sen kummempia kuin minäkään.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista, anonyymi...

  Miten määrittelet "rumuuden" ja jos tosiaankin olet ruma, mitä voisit tehdä asian korjaamiseksi? Ei moni julkisuudessa oleva henkilö, joka ns. kauneudella myy itseään, ole todellisuudessa kuitenkaan niin kaunis. Kauneus on aina katsojan silmässä, ehkä vielä tärkeämpää, kuin ihan "puhdas" kauneus, on huoliteltu, siisti ulkonäkö, joka kertoo siitä, että pidät huolta itsestäsi.

  Jos olet hieman miehekkään näköinen nainen, oikealla meikillä, hiustyylillä ja vaatevalinnoilla voit vaikuttaa paljon. Jos olet mies, "rumuus" ei aina ole niin paha asia kuin naisilla. Mieskin pystyy olemuksellaan, hiustyylillään ja pukeutumisellaan vaikuttamaan asiaan.

  Meidän ei tarvitse näyttää huippumallilta tai missiltä ollaksemme kauniita arkielämässä. Kauneudella on monia asteita. Olen ollut samassa oppilaitoksessa yhden Miss Suomen kanssa (vuosi, pari ennen kuin hänestä tuli missi). En missään vaiheessa erottanut häntä muiden naisopiskelijoiden joukosta "erityisen kauniina tai huomiotaherättävän upeana", vaan hän sekoittui joukkoon muiden kanssa.

  Kauneudessa on siis kyse paljon muustakin kuin kasvojen piirteistä tai vartalon mallista. Tietysti, niillä voi päästä hetkellisesti eteenpäin, mutta kauniskin henkilö ei välttämättä näytä sen erityisemmältä huolittelemattomana verkkareissa tai farkuissa.

  Toivoa on siis kaikilla, myös "rumilla".

  VastaaPoista