2.8.2010

Vaatimattomat miehet eivät menesty työhaastatteluissa

Amerikassa tehdyn tutkimuksen mukaan vaatimattomat miehet eivät saa yhtä positiivista suhtautumista työhaastattelussa kuin itsevarmat. (Lisää tutkimuksesta Science Dailyn sivuilta klikkaamalla tästä.)

Uskon, että Yhdysvalloissa itsevarmuuden ja "go-getter" -asenteen markkinointi on viety huippuunsa. Jo peruskoulussa ja lukiossa nuorille ja lapsille opetetaan tätä asennetta, tavoitteiden asettamista ja niihin pyrkimistä. Nuoret eivät varmasti ole yhtään sen erilaisempia kuin täällä, toinen tietää mitä haluaa tehdä, toinen ei osaa valita kiinnostustaan. Liiallinen tavoitteiden asettelu voi tuoda kovia paineita, mutta mielestäni se on kuitenkin itsetunnon ja luonteen vahvuuden kehittämisessä tärkeä osa suurimmalle osalle meistä. Täällä Suomessa tuollaista "go-getter" asennetta ei opeteta oikeastaan missään vaiheessa. Mikä on minusta kummallista. Kuitenkin juuri esimerkiksi työhaastatteluissa itsevarmuus ja asenne vaikuttaa paljon.

Yhteiskunta, kuten amerikkalainen, vaatii tällöin miehiltä (ja miksei myös naisilta) enemmän. Vaatimattomuus muodostuu epävarmuuden ja huonon itsetunnon sekä heikkouden merkiksi, mikä voi taas osaltaan vaikuttaa työllistymiseen. Vaikka samainen yhteiskunta vaatii paljon myös naisilta, ei vaatimattomuus aiheuta naisten kohdalla samanlaisia negatiivisia reaktioita.

Jälleen kerran olemme lempiaiheessani, eli itsetunnossa. Meistä lähes jokainen painiskelee sen kanssa, jos ei muulloin niin teini-iässä. Uskon vahvasti, että hyvä itsetunto ja itsevarmuus ovat avaimia onnellisempaan elämään sekä avaamaan ovia uusiin mahdollisuuksiin. Hyvä itsetunto näkyy olemuksesta sekä kuuluu puheesta, se tarttuu muihin. Hyvä itsetunto auttaa meitä kannustamaan muita rehellisesti sekä aidosti. Ja nyt tämän tutkimuksen mukaan se auttaa meitä myös työhaastatteluissa. Vaatimattomuus tekee epävarman oloiseksi, itsevarmuus vakuuttavaksi.

Huonon itsetunnon voi korjata. Se vaatii työtä vuosien ajan, mutta se onnistuu. Tarvitset ympärillesi kannustavia ihmisiä, tai vain yhden, jo(t)ka aidosti antavat palautetta (myös negatiivista, mutta positiivisesti) ja kannustavat. Ole myös armelias itsellesi, usko kykyihisi ja onnistumisiisi. Vartioi ajatuksiasi, äläkä päästä negatiivisuutta vallalle. Vähitellen huomaat, että sinulle alkaa muodostumaan terve itsetunto ja itsekunnioitus.

2 kommenttia:

  1. Erikoista tässä itsetunnossa on se, että kaikki ihmiset ei edes tiedä, mitä se on. Niin ja jokainen ihminen käsittää sen asian eri tavalla.

    VastaaPoista
  2. Kirjoitin juuri psykologiankurssilleni esseen itsetunnosta. Ja yksi itsetunnon ongelmista on todellakin se, että moni käsittää termin eri tavoin.

    Itsetunto on kuitenkin jotain muuta, kuin vain pelkkä "hyvä olo" itsestä tai tunnetila. Se perustuu realistisiin todisteisiin omista kyvyistä ja taidoista, sekä muiden antamaan palautteeseen niistä. Pelkkä ansaitsematon kehuskelu ei itsetuntoa kasvata. Kehut pitää siis aina ansaita jollakin tavalla, ja tällöin itsetunto alkaa rakentua terveeksi.

    VastaaPoista