4.11.2010

Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu

Haluan käsitellä kahta aihetta, jotka kyllä linkittyvät toisiinsa. Nimittäin negatiivisia tunteita ja nimenomaan vihaa, sekä toisen tunteiden peilaamista.

Otsikon lausahdus "joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu" on Raamatusta. En ole sitä koskaan oikein ymmärtänyt. Eihän jokainen sotilas, henkivartija tai muu, joka joutuu väkivallan kanssa tekemisiin työkseen kuole väkivallan seurauksena. Ei jokainen sotilas kaadu sodassa tai myöhemmin kotiutuneena väkivaltaisen teon kautta. Mutta totta on, että todennäköisyys kuolemalle työtehtävissä on huomattavasti korkeampi kuin "tavallisilla" ihmisillä "tavallisissa" töissä.

Eräänä päivänä keskustelimme vihasta, vihanhallinnasta sekä katkeroitumisesta ja muista negatiivisista tunteista. Tuo lausahdus tuli mieleeni ja ajattelin, että ehkä se ei tarkoitakaan kirjaimellisesti sitä, mitä olin sen kuvitellut tarkoittavan, eli kuolemaa. Ehkäpä se tarkoittaa, että eläessään väkivallan täyttämää elämää, moni kokee paljon negatiivisia tunteita, vihaa ja raivoa, ja lopulta henkilö "hukkuu" näihin tunteisiin. Huomaamattaan hän kehonsa viestien ja reaktioiden kautta viestittää agressiivisuuttaan lähipiirilleen sekä muissa kanssakäymisissä. Sen näkevät peilaavat huomaamattaan taas agressiivisuutta takaisin. Onhan totta, että vihaista henkilöä on vaikea taltuttaa olemalla itse vihainen vastaan. Näin viha ja agressiivisuus ruokkii itse itseään ja vähitellen muuttuu kuluttavaksi voimaksi henkilön sisällä.

Ne, jotka kokevat vihaa ja joutuvat tekemään rajusti töitä pitääkseen sen kurissa tietävät miten kuluttava tunne se on. Vihan täyttämään mieleen on vaikeampaa saada positiivisia ajatuksia ja ajatusmalleja. Henkilö mieluummin epäilee ja suhtautuu kyynisesti muihin ihmisiin ja asioihin. Toki heistä voi löytyä positiivisuutta. Ja monesti löytyykin runsain määrin vihaisuutta hallitsemaan.

En tässä yhteydessä yritä sanoa, että nykypäivän soturit olisivat vihaisempia kuin muut. Vihantunteita ja turhautumista kokevat myös monet "tavallisissa" töissä olevat.

Laajentamalla kuitenkin tuon Raamatun lauseen merkitystä, se ei enää koskenutkaan mielessäni pelkästään sotureita, vaan meitä jokaista, jotka taistelemme negatiivisten tunteiden kanssa. Haluamme päästä eroon masennuksesta, vihasta, raivosta ja turhautumisesta sekä katkeruudesta, sillä ne hitaasti mutta varmasti tappavat elämänhalun ja ilon sielustamme ja sydämestämme. Voimme siis kirjaimellisesti kuolla väkivaltaisesti, mutta voimme myös hitaasti kiduttaen tappaa itsemme sisältä käsin hautomalla negatiivisia tunteita ja ajatuksia mielessämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti