4.3.2011

Pystyykö itsevarma henkilö kontrolloimaan sinua ja reaktioitasi?

Tutkijoiden mukaan tämän vuosisadan todellinen vahvuus ja voima on itsevarmuus. Henkilö, joka saa sinut ostamaan jotain, mihin sinulla ei oikeastaan olisi varaa tai pomo, joka saa sinut tekemään ylitöitä ja ottaa itselleen kaiken kontrollin kuukausipalavereissa ovat esimerkkejä tällaisista henkilöistä.

Itsevarmuus vaikuttaa meihin, vaikka emme sitä haluaisi. Itsevarma henkilö saa meidät ajattelemaan ja tekemään asioita, joita emme välttämättä haluaisi tehdä. Itsevarmuuden paremmassa muodossa se ei välttämättä saa aikaan huonoja päätöksiä, mutta se vaikuttaa meidän ajatuksiin. Itsevarmuus sekä sen lähisukulainen, vahvuus ja voima, vaikuttavat meihin vaikka emme ole antaneet lupaa sille.


Kokouspöydän ympärillä kaikkein itsevarmin henkilö mitä todennäköisemmin käyttää myös näkyvimpiä eleitä ja ilmeitä. Hänellä on suuri hymy tai vastaavasti myös vihaisuuden ja turhautumisen ilmeet näkyvät selkeästi. Hän käyttää käsiään, hänellä on parhain ryhti, kovin ääni eikä hän pelkää näyttää tunteitaan.

Koska yksi voimakkaimmista ihmisyytemme merkeistä on huoli muiden mielipiteistä ja ajatuksista, se vaikuttaa voimakkaimmin tapaamme hillitä itseämme. Mutta tämäkin voi olla ylilyötyä. Huoli muiden kritiikistä ja mielipiteistä osoittaa usein huonoa itsetuntoa. Mutta valta vie meitä toiseen suuntaan. Se antaa meille oikeuden olla välittämättä toisten tunteista ja ajatuksista. Se antaa luvan näyttää tärkeältä ilman häiriötekijöitä. Tuemme usein tällaisten ihmisten käyttäytymistä kritisoimalla heitä vähemmän ja kehumalla heitä enemmän. Tämä vain lisää heidän valtaansa ja itsevarmuuttaan.

Koska valta liittyy itsevarmuuteen ja itsevarmuus taas avoimiin eleisiin ja ilmeisiin, meidän on helppo tunnistaa itsevarma henkilö ryhmässä. Voimme myös teeskennellä itsevarmuutta, ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan: Tunnistamme helposti teeskennellyn itsevarmuuden, joten sitä kannattaa käyttää hyväksi harkitusti.

Psykologien mukaan "valta-asentojen" käyttäminen muuttaa hormoonitasapainoamme. Ne lisäävät testosteronin määrää ja vähentävät stressihormonien (kortisoli) määrää elimistössä. Valta-asento voi siis todellakin parantaa suoritustamme erilaisissa tilanteissa.

Joskus valta-asennon, kuten käsien nostamisen lantiolle tai vyötärölle, käyttäminen kokouksessa tai muussa tapaaamisessa ei ole suositeltavaa. Tällöin se kannattaa tehdä esimerkiksi vessassa hieman ennen tapaamista. Nosta itsesi hyvään ryhtiin, leuka ylös, kädet lanteille, rinta rottingille ja huulille leveä hymy. Tunne, miten asento alkaa kohottamaan itsetuntoasi ja varmuuttasi. Nyt voit mennä tapaamiseen edelleen hyvässä ryhdissä, hymy kasvoilla. Laske ainoastaan kätesi alas lantioltasi. Käytä tätä mennessäsi työhaastetteluun, ennen yleisön edessä puhumista tai kun olet eri mieltä esimiehesi kanssa. Pelkällä asennon muuttamisella voit varautua fyysisesti tai psyykkisesti haastavaan tilanteeseen.

Hormonaaliset muutokset viittaavat erääseen tosiasiaan vallasta. Vaikka nykypäivänä ajatellaan, että henkilöt joilla on valtaa ovat jotenkin parempia tai paremmassa asemassa sosiaalisesti sekä ihmissuhteissaan, totuus on usein toisenlainen. Valta sekä sen aiheuttamat hormoonitasapainon muutokset tekevät monesta lähes psykopaattimaisia muita kohtaan. Heillä on vaikeuksia nähdä muita oikeassa valossa ja he myöskin muodostavat useammin vääriä mielipiteitä toisista. He eivät halua ymmärtää toisten näkökulmia tai mielipiteitä. He keskeyttävät toisten keskusteluja. He puhuvat vaikka ei olisi heidän vuoronsa. Heidän käyttäytymisensä muuttuu itsekeskeisemmäksi eivätkä he huomioi muita. Usein tämä tulee heille kalliiksi pitkällä aikavälillä.

Lähde: Psychology Today: Who Are You? (And What do You Think of Me?), 2.1.2011
Kuva: http://freshtilldeath.wordpress.com/2008/07/page/3/ ja http://www.02cruise.com/lines/royal%20caribbean/monarch%20of%20the%20seas/photos/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti