23.10.2011

Kasvojen ilmeet kehittyvät jo kohdussa


Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa kyenneet todistamaan, että kasvojemme ilmeet kehittyvät jo kohdussa. 24 ja 36 viikon edetessä raskaudessa, kehittyvät myös kasvojen ilmeet sikiössä. Tutkijat seurasivat kasvojen ilmeiden kehittymistä käyttäen 4D ultraäänilaitteita.

24 viikon kohdalla sikiöt kykenivät liikuttamaan vain yhtä lihasta kerrallaan, esimerkiksi venyttämään huuliaan tai avaamaan suunsa. Viikkojen edetessä liikkeet muuttuivat entistä monimutkaisemmiksi, ja 35 viiden viikon kohdalla sikiöt yhdistivät eri kasvojen lihasten liikkeitä tunnistettaviksi ilmeiksi.

Tämä kertoo siitä, että normaalisti kehittynyt sikiö, joka ei pysty päästämään ääniä on jo kehittänyt kasvojen ilmeet itkuun ja nauramiseen liittyen.
Lähde: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110913090927.htm

Tutkijat eivät tämän artikkelin yhteydessä maininneet mitään ilmeiden universaaliudesta, mutta tässä tutkimuksessa on mielestäni tiettyjen kasvojen ilmeiden universaaliutta puoltavia piirteitä. Jos ilmeet kehittyvät sikiössä näin, voidaanko sosiaalista oppimista voida pitää niiden syynä? Tähän kysymykseen vastaus voitaisiin löytää kysymällä tuntevatko sikiöt ilmeisiin liittyviä tunteita, vai harjoittelevatko lihakset vain tulevaisuutta varten?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti