25.10.2011

Kauneus on katsojan silmissä

Valkoihoisten naisten kasvojenpiireistä on kartoitettu kauneuden tunnusmerkit.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat saaneet numeerisia arvoja kauniiden kasvonpiirteiden merkiksi. Aikaisemmin on jo todettu, että symmetria koetaan kauneimmaksi, mutta symmetrisyydestä ei ole ollut konkreettisia mittoja.

Kaliforniassa, neljässä eri kokeessa, tutkijat kysyivät koehenkilöitä (yliopisto-opiskelijoita) arvioimaan kasvokuvaparien kauneutta. Kasvot olivat kaikissa kuvissa samanlaiset, ainoana erona olivat silmien, nenän ja suun sijainti toisiinsa nähden sekä pystysuunnassa että vaakasuunnassa. Tutkijat löysivät "kultaisen suhteen" näiden välillä, sekä pysty- että vaakasuunnassa.

Naisten kasvoja pidettiin kaikkein viehättävimpinä kun suun ja silmien välinen etäisyys oli noin 36% kasvojen pituudesta, ja kun silmien välinen etäisyys toisistaan vaakasuunnassa oli noin 46% kasvojen leveydestä. Nämä mittasuhteet vastaavat tavanomaisen kasvon mittasuhteita.

Aiemmin on jo tiedetty, että naisen viehättävyyteen vaikuttavat myös silmien sekä huulten koko. Tämä tutkimus todistaa, että myös niiden etäisyys ja suhde kasvojen kokoon vaikuttaa. Tämä myös selittää, miksi hiusmallit vaikuttavat viehättävyyteen, sillä erilaisilla hiusten leikkausmalleilla voidaan vaikuttaa tähän suhteeseen.

Tutkimuksessa käytettiin ainoastaan valkoihoisten naisten kasvoja, joten tämän tutkimuksen tulosten tulkitsemista miesten, lasten tai muiden rotujen kasvonpiirteisiin tulee välttää.

Lähde: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091216144141.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti