29.7.2009

Kuinka kauan kestää ensivaikutelman muodostuminen?

Aikaisempien tutkimusten mukaan ensitapaamisessa menee noin 90 ensimmäistä sekuntia aikaa tehdessämme arvioita toisesta. Eli meillä olisi puolitoista minuuttia aikaa tehdä ensivaikutelma. Siinä on aika hyvin aikaa. Mutta uusimpien tutkimusten mukaan ensivaikutelman tekemiseen ei tarvita kuin sekunnin 40:s osa. Huikean lyhyt aika! Eikä siinä vielä kaikki. Tutkimuksen mukaan tässä ajassa syntynyt ensivaikutelma on oikea yli 80% tapauksista! Siis ajassa, jossa emme ehdi sanomaan mitään tai esittelemään ansioluetteloamme, jolloin vain kehomme puhuvat, meistä muodostuu mitä todennäköisimmin totuudenmukainen ensivaikutelma.

Tämä on jälleen kerran hyvä osoitus siitä, miten tärkeää ensivaikutelma on sosiaalisissa tilanteissa.

On olemassa kuitenkin aina mahdollisuus että ensivaikutelma ei ole oikea. Yksi tilanne, missä tämä on tutkimuksissa todistettu, on silloin kun olemme ihastuneita tai rakastuneita. Kemialliset reaktiot kehossamme heikentävät kykyämme tehdä oikeanlaisia arvioita. Rakkaus on siis sokea!

26.7.2009

Miksi miehet räpläävät vihkisormustaan?

Eräs henkilö kysyi tällä viikolla, miksi heidän tuttavapariskunnasta mies jatkuvasti räplää vihkisormustaan.

Tässä tapauksessa syynä räpläämiselle oli mitä todennäköisimmin aivan tuore naimisiin meno. Mies kosketteli jatkuvasti sormustaan, koska ei ollut vielä tottunut siihen. Näin tekevät myös miehet, jotka normaalisti eivät käytä sormusta ja jossain tilanteessa laittavat sen sormeensa. Iho ei ole tottunut siihen, miltä sormus tuntuu, joten sormus aiheuttaa tunteen jostain ylimääräisestä.

On myös monia muita syitä, miksi miehet saattavat pyöritellä sormusta sormessaan. Eivätkä miehet ole ainoita sormusten räplääjiä, myös naiset tekevät sitä. Muissa tilanteissa on kuitenkin otettava huomioon kokonaisuus. Missä tilanteessa sormuksen koskettelu tapahtuu ja milloin se loppuu? Mitä muuta henkilön kehossa tapahtuu ja mitä eleitä ilmenee? Kuka tulee paikalle tai lähtee paikalta? Variaatioita voi olla siis monia.

Kättä päälle!

Kättely on yksi vaikuttavimmista kontakteista, jonka otamme juuri tapaamaamme henkilöön. Kättely kertoo vastaanottajalle meistä sekä tulevasta tapaamisesta. Mutta moni meistä kättelee ymmärtämättä ollenkaan, miten vastaanottaja sen kokee.


Kävin jokin aikaa sitten silmälääkärissä. Lääkäri kutsui minut huoneeseen ja ojensi kätensä kätelläkseen. Joku voi jo arvata, minkälainen kättely oli. Ojensin oman käteni ja puristin velttoa, voimatonta ja viileää kättä. Kylmä kala! Yksi epämiellyttävimmistä kättelytyyleistä, joka viestii vastaanottajalle luonteen heikkoutta, huonoa itsetuntuo ja alistuvaisuutta. Monet lääkärit, muusikot, taiteilijat sekä muut käsillään työtä tekevät saattavat kättellä tällä tavoin, ehkä suojellakseen työkalujaan - käsiään. Reumaatikot voivat kätellä myös näin, mutta heillä siihen on hyvä syy. En ole koskaan kuullut, että kenenkään luut olisivat murskautuneet kättelyssä tai terveet kädet menneet pilalle. Miksi pitää kätellä aivan kuin henkilöä inhottaisi ottaa toisen käsi käteensä?

Ymmärrän kyllä, että sairaaloissa monet lääkärit ja hoitajat eivät enää kättele potilaita ollenkaan tautien leviämistä hillitäkseen. Se on ymmärrettävää, mutta kun kätellään, kätellään kunnolla! Heikon ja löysän kättelyn vastaanottaja tuntee helposti, ettei kättelijää kiinnosta hänen seuransa tai asiansa.

Jos kättelet paljon ja erityisesti samoja henkilöitä jatkuvasti, ole varuillasi ettei kättelystäsi tule nopeaa pikakättelyä. Tämä on melkein yhtä inhottava vastaanottajalle kuin kylmä kala ja viestittää sitä, että sinulla on kiire etkä jaksa, viitsi tai ehdi paneutua edes henkilön tervehtimiseen. Se voidaan kokea erittäin loukkaavana, eikä auta hyvän suhteen luomisessa.

Reilu, tasavertainen kättely, jossa kummankin kämmenet ovat pystysuorassa ja koskettavat toisiaan on omiaan aloittamaan tasavertaisen ja hyvän keskustelu. Omaa kättelytyyliä on hyvä testata jonkun hyvän tutun kanssa, joka uskaltaa sanoa totuuden. Muista myös kätellessä hymy ja katsekontakti!

23.7.2009

Ujous vs. räväkkyys - kumpi parempi?

Pitäessäni kehon kieli koulutuksia minulta usein kysytään miten pääsee eroon ujoudesta. Joskus tuntuu, että jollekin kurssille ilmoittautuneet ovat kaikki hyvin ujoja ja kainoja.

Mutta mikä tekee ujoudesta niin pahan asian? Tietenkin liiallinen ujous voi vaikuttaa huomattavasti ihmissuhteiden muodostamiseen tai esiintymistilanteissa jopa halvaannuttavasti. Toisaalta liian räväkkä henkilö voi kärsiä yhtälailla ihmissuhteen muodostamisessa. Esiintymisessä räväkkyydestä on usein kylläkin vain hyötyä. Ainakaan yleisö ei pääse nukahtamaan!

Tavatessamme ujoja, ajattelemme usein että he ovat epävarmoja itsestään ja että heillä on huono itsetunto. Tavatessamme räväkkiä tyyppejä, he saattavat olla jopa pelottavia ja liian agressiivisia. Kumpikin äärilaita on lähes yhtä paha, mutta ujot kokevat ujoutensa usein voimakkaammin kuin räväkät tyypit räväkkyytensä.

Ujoutta voidaan hallita kehon kielen avulla käyttämällä positiivisia ja itsevarmoja kehon viestejä. Näitä ovat esim. hyvä ryhti, hymy, reilu katsekontakti, reilu kättely ja itsevarma olemus. Koska viestimme, mitä koemme sisällämme, itsevarma olemus ei kuitenkaan jatku loputtomiin vaan ujous tulee ennemmin tai myöhemmin esille. Voimme kuitenkin käyttää kehoamme hyväksemme. Kun käyttäydymme tietoisesti itsevarmemmin, antaa se meille itsevarmuuden ja positiivisuuden kokemuksia, näin vähitellen työstäen ujoutta ja epävarmuutta rohkeudeksi ja itsevarmuudeksi.

Räväkän tyypin toisaalta täytyy vain hillitä käytöstään ja tasapaino löytyy sitä kautta.

Räväkkyys ja ujous ovat mielestäni kuitenkin ominaisuuksia, joita ei tarvitse kokonaan koskaan poistaa, sillä ne tekevät meistä erilaisia ja yksilöitä. Ole itsevarmasti ujo tai hillitysti räväkkä! Olit sitten ujo tai räväkkä, muista kaikessa aina positiivisuus. Hakeudumme luonnostamme mieluummin positiivisten henkilöiden seuraan. Voisi oikeastaan sanoa, että positiivisuus on se avainasia. Positiivinen asenne on kaunista katseltavaa kehon kielessä olit sitten ujo tai räväkkä persoona.

21.7.2009

Elekieli kehittää pikkulapsen sanavarastoa

Chicagon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on selvitetty, että mitä enemmän lapsen kanssa käytetään eleitä, sen parempi sanavarasto hänellä on 4,5 -vuotiaana.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että hyvätuloisten ja korkeasti koulutettujen vanhempien lapset elehtivät käsillään enemmän ja näin heillä oli myös suurempi sanavarasto.

Kannattaa siis viimeistään nyt alkaa keskittymään eleiden käyttöön vauvojen ja pienten lasten kanssa. Ei siitä varmasti mitään pahaa seuraa, ilmeikäs ja eleikäs henkilö on aina mielenkiintoisemman ja sosiaalisemman oloinen vanhempanakin. Jo pienestä asti kylvetään siemenet myöhemmälle kehitykselle.

Lisää tutkimuksesta YLE:n uutisissa:
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/02/elekieli_kehittaa_pikkulapsen_sanavarastoa_544421.html?origin=rss


Enemmän tutkimuksesta englanniksi:
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=97671

Kuva: http://www.meriter.com/mhs/hospital/birth/babymail.htm

20.7.2009

Vinkki kehon kielen tulkintaan

Yksi parhaimmista tulkintavinkeistä:

Etsi kehon kielestä jotain, mikä poikkeaa normaalista.
Etsitään siis sitä, mikä ei kuulu joukkoon. Kun sen huomaat, pyri seuraamaan missä asiayhteydessä se tulee esille ja yritä selvittää mistä se johtuu. Poikkeava elekieli kertoo tilanteeseen "sopimattomasta" tunnetilasta, jota henkilö ei halua paljastaa. Se voi paljastaa valheen, salailun, salaisuuden tai henkilön oikean asenteen ja samalla mielipiteen aihetta kohtaan.

16.7.2009

Haastattelu Maikkarin Helmessä

MTV3:n Helmi haastatteli minua elekielestä ja erityisesti flirttailusta näin kesän kunniaksi.

Tässä linkki Helmeen, suoraan juttuun: http://www.mtv3.fi/helmi/ihmissuhteet/artikkeli.shtml/915371?uusimmat_ihmissuhteet

Flirttailu on aina hauska ja kiinnostava aihe. Pieni flirtti tuo säpinää jokaisen elämään ja voi antaa hieman jännitystä ja perhosia vatsanpohjalle. Se voi saada posket hehkumaan ja luoda paljon positiivisuuttakin.

Toiset meistä ovat luontaisia flirttaajia. Niin luontaisia, että se johtaa epämiellyttäviinkin tilanteisiin. Ja sitten on niitä, joilta ei flirtti millään luonnistu. Koska kehomme viestii asenteitamme ja tunteitamme, on turha yrittää flirtata jos ei oikeasti kiinnosta. Ristiriitaiset viestit tulevat näkymään ja sinusta muodostuu helposti lähinnä epärehellinen kuva.

Kaikki lähtee flirtissä meistä itsestämme. Voimme yrittää korostaa flirttia tarkoituksenmukaisilla eleillä, mutta ne ovat selkeästi juuri niitä. Kun flirtti tulee luonnostaan, eli olemme ihan oikeasti kiinnostuneita toisesta, emme aina edes huomaa flirttaavia eleitämme.

15.7.2009

Sokeiden kasvojenilmeet

Tutkijoita (sekä minua ja varmasti monia muita myös) on askarruttanut kysymys kasvojen ilmeiden oppimisesta tai periytymisestä. Miten opimme ilmaisemaan tunnetilojamme kasvoillamme?

Tätä selvittääkseen tutkijat vertasivat vuoden 2004 Olympialaisista Judo-kilpailujen mitalistien kasvojen ilmeitä. Otokseen kuului sekä synnynnäisesti sokeita että myöhemmin sokeutuneita ja näkeviä kilpailijoita. Tutkimuksessa tutkittiin spontaanien tunteiden ilmaisua kasvoilla ja verrattiin sekä sokeiden että näkevien kilpailijoiden ilmeiden eroja. Tämä tehtiin kilpailijoista otettujen valokuvien sekä kasvojen lihaksien liikkeitä analysoivan työkalun avulla.

Tutkimuksen löydökset antavat olettaa, että sekä sokeat että näkevät ilmaisevat spontaaneja tunteita kasvoillaan samalla tavoin. Sillä, onko syntynyt sokeana tai sokeutunut myöhemmin ei ole väliä. Ainoa ero näkeviin oli silmien liikkeissä sekä pään liikkeissä. Mutta nämä eivät vaikuta tutkimuksen kohteena olleisiin kasvojen ilmeisiin.

Lisää tutkimusta tarvitaan, mutta alustavasti voidaan olettaa, että spontaanit kasvonilmeet eivät ole muilta kopioimalla opittuja vaan syntyvät meissä luonnostaan. Erittäin kiehtovaa! Toivottavasti uutta tutkimustulosta tulee aiheesta pian.

Lue artikkeli Journal of Personality and Social Psychology: http://www.apa.org/journals/releases/psp9611.pdf

Ammattilaisen ensivaikutelma

Ensimmäiset sekunnit tapaamisessa ovat todella tärkeitä. Samalla kun olemme nähneet henkilön, mieleemme on jo muodostunut jonkinlainen mielipide hänestä.

Olin vähän aikaa sitten luennolla, jossa luennoitsijan olemus oli niin erilainen kuin mitä odotin, että minulta meni ensimmäiset puoli tuntia luennosta yrittäessäni prosessoida henkilöä. Se oli jälleen yksi niistä hetkistä, joka todisti ensivaikutelman vaikutuksen.

Miettimällä tarkkaan minkälaisen ensivaikutelman haluamme luoda, voimme poistaa paljon tuosta ns. melusta viestinnässä. Viestinnän melu on kuin radiokanavan kohinaa, joka estää meitä kuulemasta viestiä. Vähentämällä melua, meidät näkevän henkilön ei tarvitse prosessoida näkemäänsä, vaan voimme siirtyä suoraan asiaan ja hyvän suhteen muodostamiseen. Jos et ole varma itsestäsi, pyydä tuttuasi tai puolisoasi makutuomariksi tai lue vartalon malleista ja eri tyyleistä. Kiinnitä huomiota muihin, ja opi heidän luomistaan ensivaikutelmista ja muodosta itsellesi tyyli, jossa tunnet olosi mukavaksi, komeaksi tai kauniiksi.

Kuva: Microsoft Clip Art

12.7.2009

Kosketuksen kaipuu

Kosketus on jotain, jota ilman moni meistä ei osaisi elää. Jos meillä ei ole puolisoa tai lapsia, meillä on koira tai kissa tai muu eläin, jota haluamme silittää. Jotkut ovat jopa väittäneet, että silitämme eläimiämme vain siksi, että siitä tulee meille hyvä olo eikä eläin siitä välttämättä välitä. En usko tähän. Kissani rakastaa rapsutusta ja hellyydenosoituksia ihan varmasti yhtä paljon kuin minä niiden jakamista, jollei enemmänkin.

Kosketuksen kaipuumme on yksinkertaista ja helppoa tyydyttää jos meillä on läheisiä perheen jäseniä, joiden kanssa koskettaminen on sallittua. On kuitenkin perheitä, jossa halaaminen ja muut hellyydenosoitukset voivat olla harvinaisia. Luonnostaan suurin osa meistä on kuitenkin syntyjään sosiaalisia ja kaipaamme kosketusta. Toiset haluavat koskettaa enemmän kuin toiset. Kosketuksen tarpeesta on muuten hyvä esimerkki Lady GaGan videossa.

Tässä yhteydessä tarkoitan kosketuksella esimerkiksi lyhyttä käsivarren, olkavarren tai olkapään kosketusta. En tarkoita kättelyä tai halaamista. Kosketuksessa tulee ottaa huomioon aina henkilökohtaiset tilantarpeet, jotta emme loukkaa toisen yksityisyyttä. On olemassa muutamia sosiaalisesti hyväksyttäviä tilanteita, joissa voimme koskettaa ilman, että aiheutamme epämiellyttäviä tunteita kosketuksen vastaanottajassa.

Saamme koskettaa toiseen henkilöön esimerkiksi antaessamme neuvoja tai ohjeita, kun pyydämme palvelusta tai kun pyrimme vakuuttamaan toisen. Jos kerromme innoissamme jostain asiasta, voimme kevyesti koskettaa, aivan kuin tartuttaaksemme innostuksemme muihin. Kosketuksella voimme henkilökohtaistaa tilanteen myös hieman tuntemattomamman henkilön kanssa, kunhan vain kosketus tapahtuu oikeaan aikaan suhteessa keskusteluun.

Jos et pidä koskettamisesta etkä tunne olevasi kuin kala vedessä yllä kuvatuissa tilanteissa, kannattaa mieluummin olla koskematta. Väkinäinen kosketusyritys voi olla paljon vahingollisempi suhteen muodostamiselle kuin kosketuksen jättäminen kokonaan pois. Mutta jos olet sosiaalinen luonne ja pidät toisiin koskemisesta, seuraa missä tilanteissa teet sitä. Saatat automaattisesti sen enempää asiaa ajattelematta tehdä juuri oikein. Toinen ääripää on henkilöt, jotka koskettavat liikaa. Se on usein epämiellyttävämpää kuin koskettamatta jättäminen.

Kun löydämme meille sopivan tavan koskettaa ja ymmärrämme myös muiden tilantarpeita, voimme käyttää kosketusta hyväksemme sosiaalisissa tilanteissa.

Kuva: http://www.canvaz.com/michelangelo/

10.7.2009

Suuria oletuksia yhden kuvan perusteella!

Löysin eräältä blogilta kuvan Obamasta G8 -kokouksessa. Kuvaa, tai siis Obamaa kritisoitiin useissa medioissa harhailevasta katseesta pelkän kuvan perusteella. Tämä on malliesimerkki siitä, että kuva ei aina kerro koko totuutta tilanteesta.

Alla on video tilanteesta. Obama katsoo kuvassa taaksepäin käyttäen hyväkseen perifeeristä näkökenttäänsä korkean portaan kanssa ja kääntyäkseen auttamaan takanaan tulevaa naista rappusia alas. Huomattavaa on myös se, kuinka varhaisessa vaiheessa nainen tukeutuu Obamaan. Tämä ei ole vahinko, vaan todellakin Obaman tarkoitus on auttaa naista, siksi hän kääntyy alun alkujaankin. Ei tutkaillakseen jotain muuta.

Seuratkaa videon loppuvaiheessa valkoisella ympyrällä kehystetyn Sarkozyn katseen vaeltamista. Kuka olikaan loppujen lopuksi se henkilö, jonka katse vaeltaa?!? Jo kuvassa Sarkozyn ilme kertoo paljon enemmän verrattuna Obamaan, mutta Obama taitaa olla tällä hetkellä suositumpi kritiikin kohde.

Kuvan perusteella on tehty olettamuksia, jotka ovat levinneet kohu-uutisina ja perustuvatkin johonkin ihan muuhun kuin todellisuuteen.

Mitä siis opimme tästä? Katsellessamme kuvia, on muistettava että edessämme on pysähtynyt tilanne. Mitä tapahtui kuvan ottoa ennen sekä sen jälkeen voi muuttaa huomattavasti tulkintaa kuvasta.



Kuvan lähde: http://atlasshrugs2000.typepad.com/

9.7.2009

Lady GaGa maskin "suojissa"?!?

Löysin tämän videon tänään YouTubesta. Lady GaGan maski pisti silmään ja samalla myös muun olemuksen merkitys vain vahvistui.



Lady GaGa peittää kasvonsa erikoisella maskilla. Olkoon tämä julkisuustemppu tai mikä tahansa muu syy taustalla, maski kasvojen edessä peittää myös kasvojen ilmeet.

On todella mielenkiintoista huomata, että kun kasvomme ovat peitetyt, kuvittelemme olevamme piilossa muilta. Ja samalla emme pysty enää hallitsemaan kehomme liikkeitä yhtä hyvin. Kasvot peitettynä tuntuu, kuin muukin keho olisi piilossa. Strutsi pää hiekassa?!? Tällöin kehon kieli usein korostuu ja tulee entistä voimakkaammin esille. Katsojana pyrin etsimään automaattisesti entistä enemmän kehon viestejä ja samalla kompensoimaan sitä, että en näe kasvoja.

Kun videossa kysytään Lady GaGan inspiraation lähteitä (1:40), tulee kehosta esille hermostuneisuutta sormien räpläämisessä, hän kohauttelee olkapäitään osoittaen epävarmuutta sekä katselee paljon alaspäin. Alaspäin katseleminen yleensä korostaa sitä, että menemme omiin tunteisiimme, käperrymme itseemme. Lähes kaikki tunnustukset tehdään vastaavanlaisessa asennossa. Alaspäin katseleminen voi kertoa myös häpeästä.

Lopussa Lady GaGa puhuu muodista sekä siitä, mikä on hänen suosikkivaatelinjansa nyt. Samalla kun hän ilmaisee tämän, hermostunut sormien räplääminen tulee esille (2:40), hän kohauttaa olkapäitään ja ilmoittaa suosikkinsa. Hän katselee paljon alaspäin. Miksi? Hänellähän on maski päällä, kukaan ei näe hänen kasvojaan! Keho jälleen kertoo vallitsevista tunnetiloista. Hän myöskin pitää pitkiä taukoja sanojen välillä, aivan kuin miettien, mitä seuraavaksi sanoisi.

Saman tien hän jatkaa, että useimmat näiden vaatteiden luojista ovat homoseksuaalisia (2:50). Samalla hän silittää voimakkaasti kädellään kaksi kertaa pöydän pintaa, aivan kuin silittääkseen esimerkiksi vaatekappaletta mielessään. Pöydän silittäminen on selkeä merkki hellistä tunteista ja halusta koskettaa jotain muutakin kuin vain pöydän päällä olevaa liinaa, silitys on hyvin tarkoituksenmukainen ja voimakas.

Flirttiä peliin!

(Kuva: http://www.femalefirst.co.uk/entertainment/Christina+Aguilera-34680.html)
Christina Aguilera on uskomattoman hyvä flirttailevassa kehon kielessä. Etsikää netistä kuvia hänestä esimerkiksi punaisella matolla. Hän flirttaa loistavasti kameran kanssa. Tässä kuvassa tyypillinen sivusilmällä olan yli katsominen, pää hieman kallistettuna alaspäin. Suu on kutsuvasti hieman auki. Erittäin naisellista!

Osallistukaa blogintekoon!

Pyrin päivittämään tänne tietoa lähes viikoittain, mutta jos jotain mielenkiintoista tapahtuu, voi päivityksiä tapahtua useamminkin.

Osallistukaa blogiin kysymällä ja kommentoimalla ja kertomalla tarinoita. Laittakaa linkkejä videoihin joita haluatte analysoitavaksi, kysykää mitä haluatte tietää jostain tietystä asiasta. Tämä blogi on luotu lukijoitaan varten.