31.3.2010

Kulttuurieroja katsekontaktissa

Mihin sinä kiinnität huomiota ollessasi katsekontaktissa toiseen henkiöön?

Tutkijat Glasgown yliopistossa ovat havainneet, että katsekontaktissa ja näin ollen myös kasvojen ilmeiden tunnistamisessa on kulttuurien välisiä eroja. Katsekontaktin eroista varmasti moni meistä tietääkin jo entuudestaan, eriyisesti jos toimii kansainvälisessä ympäristössä, matkustaa paljon tai on vaan muuten kiinnostunut asiasta. Toisissa kulttuureissa ei saa katsoa silmiin, toisissa katsotaan silmiin vielä enemmän kuin mihin täällä Suomessa ja monissa muissa länsimaissa olemme tottuneet.

Tutkimuksen kohteena olivat länsimaiset sekä itä-Aasialaiset koehenkilöt. Tutkijat havaitsivat, että länsimaiset koehenkilöt katsovat silmiä sekä suuta, eli kasvoja kokonaisuutena, kun taas itä-Aasialaiset katsoivat lähes pelkästään silmiin. Tästä erosta johtuen länsimaiset koehenkilöt onnistuivat kasvojen ilmeiden tunnistamisessa paremmin kuin itä-aasialaiset. Keskittyminen kasvojen keskikohtaan, eli nenän alueeseen, auttaa tunnistamaan kasvojen ilmeitä.


Länsimaisten (WC) henkilöiden katseet keskittyvät punaisiin alueisiin, kun taas itä-aasialaisten (EA) katseet keskittyvät sinisiin alueisiin.
(Kuva: Caroline Blais et al, doi:10.1371/journal.pone.0003022.g002)

Kulttuuriset erot katsekontaktissa vaikuttavat siis myös kasvojen ilmeiden tunnistamiseen. Erityisesti tällä on merkitystä sellaisten tunteiden tunnistamisessa, jotka näyttävät samantyyppisiltä silmien alueella. Mitä enemmän keskittyy pelkästään silmiin katsomiseen, sen vaikeampaa on erottaa toisistaan ilmeitä, jotka ovat samantyyppisiä silmien alueella. Keskittyminen kasvojen keskikohtaan helpottaa taas ilmeiden tunnistamista. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että jos puhutaan nopeiden mikroilmeiden tunnistamisesta, parhaiten niitä tunnistaa katsomalla juuri kasvojen keskikohtaan (nenän yläosa-silmien väliin). Jos katsoo välillä suuta, välillä silmiä, menee kokonaiskuva ohi ja tunteen tunnistaminen muuttuu hankalammaksi. Erityisesti mikroilmeistä puhuttaessa tämä on tärkeää, sillä ilme välähtää kasvoilla vain sekunnin murto-osan.

Lisää tutkimuksista Science Daily http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080819213027.htm ja http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090813142131.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti