13.10.2009

Käsimerkkien vaikutus mielikuviimme toisista ja ympäristöstä

Journal of Experimental Social Psychology -lehdessä (45/2009 s. 123-128) julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus käsimerkkien vaikutuksesta käsityksiimme ihmisistä. Tutkimusraportin on kirjoittanut J. Chandler ja N. Schwarz. Kokeen tulokset ovat sovellettavissa sellaisissa kulttuureissa, joissa keskisormen näyttäminen on negatiivinen ele ja "peukalo pystyyn" ele on positiivinen.

Koehenkilöille annettiin tehtäväksi lukea tekstiä Donaldista, tulkinnanvaraisesti vihamielisestä henkilöstä. Samalla kun he lukivat tekstiä, heidän piti tehdä joko "peukut pystyyn", "etusormen osoitus" tai "keskisormen näyttäminen" ele tutkijoiden määräysten mukaan. Heti lukemisen jälkeen heiltä kysyttiin sarja kysymyksiä liittyen omaan tunnetilaan sekä siihen, miten he kokivat Donaldin.

Henkilöt, jotka näyttivät keskisormea arvioivat Donaldin vihamielisemmäksi kuin ne, jotka osoittivat etusormellaan. Koehenkilöt, jotka nostivat peukalon pystyyn taas arvioivat Donaldin positiivisemmin kuin etusormen ylösnostajat. Keskisormen nostajilla ei ollut eroa miesten ja naisten välillä tunnetiloissa. Keskisormen nostaminen ei vaikuttanut henkilön omaan tunnetilaan, ainoastaan arvioon Donaldista. Peukalon pystyyn nostaneet naiset pitivät Donaldista enemmän.

Mielenkiintoista oli se, että peukalon pystyyn nostamisessa miesten ja naisten reaktioissa on eroja. Naiset arvioivat Donaldin kaikin puolin positiivisemmin kuin miehet "peukut pystyyn" elettä käytettäessä. Keskisormea näytettäessä eroa sukupuolten välillä ei ollut havaittavissa.

Loppupäätelmänä tutkijat kirjoittavat, että vihamieliset eleet, kuten keskisormen näyttäminen eivät ainoastaan ilmaise tekijän mielentilaa, vaan muokkaavat myös hänen kuvaansa sosiaalisesta ympäristöstään. Toisin sanoen, keskisormen näyttäminen toiselle ärsyttävän käytöksen johdosta saattaa lisätä eleen tekijän negatiivisia ajatuksia ja lisätä mahdollisuutta agressiviisten kommenttien jatkumiseen. Vihamielisen eleen näyttäminen saattaa aiheuttaa siis reaktioita eleen tekijässä sen vastaanottajan lisäksi.

Kuvat: http://www.arktimes.com/blogs/norma/2009/01/ ja http://www.friedmanarchives.com/China/Page1/pages/4%20Thumbs%20Up.htm

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus!

    Onko blogin kirjoittajalla tietoa siitä, mistä etenkin japanilaisten valokuvissa usein käyttämä ns. voitonmerkki on peräisin?

    VastaaPoista
  2. Voitonmerkki on todellakin erityisen suosittu Japanissa. Sen alkuperästä on kuitenkin erinäisiä teorioita. Yksi, ja niistä eniten vallalla oleva legenda kertoo Ranskan ja Englannin sodasta (v. 1415), jossa ranskalaiset uhkasivat leikata hävinneiden englantilaisten jousiampujien etu- ja keskisormen irti (näin he eivät voi enää ampua). Englantilaiset kuitenkin voittivat ja kertomuksen mukaan heiluttivat säilyneitä sormiaan ilmassa ranskalaisten edessä.

    Hieman meitä läheisemmässä historiassa Winston Churchill on henkilö, joka teki merkistä tunnetun. 1960-luvun hippi- ja rauhanliike ottivat sen ahkeraan käyttöön.

    Lisää kevyttä lukemista aiheesta löytyy esim. Wikipediasta (englanniksi) http://en.wikipedia.org/wiki/V_sign

    VastaaPoista