28.12.2009

Abdulmutallab ja terrorismin ehkäisy

Taas kerran lentoliikenne kohtasi uhkaavan tilanteen kun Abdulmutallab yritti räjäyttää koneen Yhdysvalloissa.

Erilaisia raportteja hänen olemuksestaan on ollut uutisissa. Joidenkin mielestä hänessä ei ollut mitään epäilyttävää, toiset taas ovat sanoneet että hän käyttäytyi viimeisen tunnin ajan aivan kuin hän olisi ollut kovin ärsyyntynyt. Ehkäpä saamme tästäkin enemmän tarkkaa tietoa jossain välissä.

Mielenkiintoista oli kuunnella ja katsella Janet Napolitanon haastattelua CNN:ltä asiasta. Hän kierteli ja kaarteli asiaa vastatessaan kysymyksiin useaan otteeseen. Parhain kohta oli mielestäni Napolitanon kommentti (videolla n. 1:26), jossa hän sanoi turvatoimien onnistuneen ja jokaisen tehneen oman osansa, koska isku estettiin! Iskuhan estettiin ensisijaisesti siksi, ettei räjähde toiminutkaan toivotulla tavalla ja toisekseen koneessa olleet rohkeat matkustajat taltuttivat itsemurhapommittajan. Lentokenttien turvallisuustoimet epäonnistuivat tekijän havaitsemisessa ja kiinniottamisessa. Jos räjähde olisi toiminut toivotulla tavalla, olisi isku onnistunut.

Lentokenttien tarkat turvatarkastukset edelleenkin epäonnistuvat, koska niillä etsitään teon välinettä (joksi lasketaan yli 100 ml nestepullot, kynsisakset jne. jne...). Teon välinettä pitäisi tietenkin etsiä, mutta ei pitäisi myöskään unohtaa henkilön etsimistä. Tähän henkilön etsimiseen perustuu pitkälti Israelin lentoasemien turvallisuus. Turvallisuushenkilöstö on hyvin näkymätöntä ja sinut on jo "tarkastettu" ennen kuin pääset parkkipaikalta itse rakennukseen sisään etkä ole sitä edes huomannut. Ben Gurion Israelissa saa jatkuvasti pommiuhkauksia ja silti se on yksi turvallisimmista maailmassa, samoin kuin Israelin lentoyhtiö El Al. Miksi? Koska siellä etsitään henkilöä, ei keskitytä pelkästään välineen etsimiseen. Käyttäytyminen tulee kertomaan jotain hälyyttävää.

Yksi positiivinen asia kuitenkin tapahtui tällä kertaa. Muut matkustajat reagoivat välittömästi, asiaa sen enempää ajattelematta ja taltuttivat tulen sekä tekijän. Tämä luo ainakin minuun turvallisuuden tunnetta, koska tiedän että matkustajien joukossa on niitä, jotka tulevat reagoimaan tilanteeseen myös tulevaisuudessa. Näiden tapausten kautta turvallisuuskulttuuri lisääntyy ja paranee.

Tässä vielä Napolitanon haastattelu:

2 kommenttia:

  1. Sen verran mitä itse olen matkustellut, myös Israeliin (ja Israelista), niin kyllä Ben-Gurionin lentokenttä turvallisuustoimenpiteineen on ihan omaa luokkaansa. Israel on terroristien ykköskohteena Yhdysvaltain ohella, ja kuinka vähän olemme kuulleet miten Ben Gurionin lentokentällä tai El Al'in lentokoneissa on tapahtunut terrorihyökkäyksiä; onko ollenkaan? Niin paljon opittavaa heiltä!

    VastaaPoista
  2. Totta, totta.

    Kyllähän Israelista asiantuntijoita matkaa ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa kertomassa aiheesta ja halukkaita kuulijoita on paljon. Näen kuitenkin ongelmana toteuttamisessa sen, että täällä ns. länsimaissa ollaan totuttu luottamaan niin paljon teknologiaan, että olemme tulleet riippuvaiseksi siitä. Teknologia tekee kaiken puolestamme, ei yhteistyössä ihmisten käyttäytymisen tunnistamisen kanssa, jota tekee toiset ihmiset. Nykyään meillä lähinnä ihmiset vain käyttävät teknologiaa.

    Tämä on toimintakulttuurin muutos, joka vie paljon enemmän aikaa ja tapahtuu hitaasti. Se on myös kaikkein vaikein opeteltava asia vaikkakaan ei mitenkään mahdoton. Ihmisten käytäytymisen tunnistaminen ei vain ole käsin kosketeltavaa, se on tietotaitoa jota on vaikea konkreettisesti mitata ja näin myös vaikea toteuttaa tulosorientoituneissa organisaatioissa.

    VastaaPoista