13.4.2010

Kasvojentunnistusohjelman huijaaminen meikkaamalla

Meikkaamalla pystyy huijaamaan kasvojentunnistusohjelmaa. Tietyntyyppiset meikit aiheuttavat sen, että ohjelma ei tunnista kasvoja kasvoiksi. New Yorkin yliopiston opiskelija on kehittänyt meikkaustapoja, jotka huijaavat kasvojentunnistusohjelman algoritmia. Paljaalla silmällä näemme selkeästi, että jokaisessa kuvassa on kasvot. Mikään ei voita ihmissilmää!

Kuvassa:
Kasvot joissa on punainen laatikko - positiivinen tulos, ohjelma löysi kasvot.
Kasvot joissa ei ole laatikkoa - negatiivinen tulos, ohjelma ei löytänyt kasvoja.
Kasvot "TEST PATTERNS" otsakkeen alla - meikki tehtiin Haar dekonstruktion avulla.
Kasvot "RANDOM PATTERNS" otsakkeen alla - meikki tehtiin epämääräisiä piirrelmiä käyttäen ajattelematta kasvonjentunnistusohjelman kuvioita.
Kasvot "NO PATTERNS" otsakkeen alla - jätettiin ilman mitään merkintöjä jotta voitiin todeta että kasvojentunnistusohjelma tunnistaa kasvot viivapiirroksista.
Viivapiirrokset ovat teoksesta Figure Drawing for Fashion Design.

Kasvojentunnistusohjelma perustuu algoritmiin, jossa ohjelma tunnistaa kasvojen vaaleita (esim. nenä, poskipäät) ja tummia alueita (esim. silmien alue) muodostaen niistä ketjun vastauksia (kasvot/ei kasvot) joiden perusteella se päättelee onko kyseessä kasvot.

Lisätietoa kasvojentunnistusohjelmasta ja Haar -menetelmästä: http://www.cognotics.com/opencv/servo_2007_series/part_2/sidebar.html
Lisää tutkimuksesta ja kuva: http://ahprojects.com/c/itp/thesis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti