5.5.2010

Peilisoluja on löydetty aivoista!


Tutkijat Kalifornian yliopistossa (UCLA) ovat kyenneet kokeissa löytämään aivoista erillisiä peilisoluja. Niiden olemassaolo on ollut tähän mennessä epäselvää. Kokeessa koehenkilöiden aivojen aktiviteettia seurattiin kolmessa eri tilanteessa: 1) kun he näkivät jotain tehtävän, 2) he lukivat tekemistä kuvaavan sanan tietokoneen näyttöruudulta ja tekivät sanan mukaisen teon, sekä 3) kontrollikokeena he vain lukivat tekoa kuvaavan sanan näytöltä ilman, että tekivät mitään.

Peilisoluja löydettiin aivojen alueilta, joilla niitä ei tiedetty olevan. Tutkijat toisessa tutkimuksessa tutkivat miten kulttuuri ja kansallisuus vaikuttaa peilisolujen toimintaan. He huomasivat, että amerikkalaisille tehdyssä kokeessa heidän peilisolunsa eivät reagoineet yhtä voimakkaasti vierasmaalaisen näköisen henkilön käsimerkkeihin ja toimintaan kuin toisen heidän kaltaisensa amerikkalaisen toimintaan. Tämä tutkimus antaa olettaa että peilisoluilla on tekemistä myös kulttuurisen oppimisen kanssa.

Tutkimusten tehneiden tiedemiesten mukaan nämä löydökset antavat tietoa siitä, miten paljon peilisolut vaikuttavat sosiaalisten suhteiden muodostumisessa, empatiassa, oppimisessa sekä muistamisessa. Tutkijat ovat toiveikkaita siitä, että peilisolututkimus auttaisi erilaisten kehityksellisten ongelmien, kuten autismin hoidossa. Autismissa mm. empatiakyky on jäänyt normaalia selkeästi heikommaksi.

On aivan uskomatonta miten paljon potentiaalia aivoissamme on ja kuinka monimutkaisia eri systeemit ovat elimistössämme. Peilisolujen vaikutus käytökseemme ja sosiaalisiin suhteisiin on varmasti suurempi kuin tällä hetkellä pystytään tieteellisesti todistamaan. Odotan mielenkiinnolla lisää tutkimusta aiheesta.

Kuvat: Science Daily artikkelit, joihin linkit tekstissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti