4.6.2010

Aika päästä työhaastatteluun ja saada työpaikka

Näin keväällä, kesän korvalla, erityisesti valmistuneet ovat uransa edessä. Monella saattaa olla työpaikka jo ainakin kesäksi työharjoittelun kautta saatuna. Toiset jatkavat opiskelun ohella tekemäänsä työtään, vaikka se ei olisikaan omaan alaan liittyvää työtä. Moni on jo saattanut huomata, että usealla alalla oman alan töiden saaminen voikin olla kiven alla.

Kiristyvillä työmarkkinoilla oman osaamisen markkinointitaidot ovat tärkeitä.

Miten voisi selvitä kunnialla haastattelusta?
Haastatteluun pääseminen voi olla jo saavutus. Olet saattanut lähettää kymmeniä, satoja hakemuksia ja nyt edessäsi on ensimmäinen haastattelu. Kaiken uurastuksen jälkeen, tätä tilaisuutta ei halua mokata. Tässä muutamia ohjeita haastattelun viemiseksi läpi kunnialla:
  1. Valmistaudu kunnolla. Muista mitä olet kirjoittanut hakemukseesi ja ansioluetteloosi tai CV:si. Tiedä paikka, missä haastattelu pidetään, lue organisaatiosta mahdollisimman paljon. Tiedä jotain haastattelijastasi. Ole paikalla ajoissa, mutta älä liian ajoissa. Pukeudu siististi; ole mieluummin hieman ylipukeutunut kuin alipukeutunut.
  2. "Myy itsesi". Haastattelussa tehtäväsi on myydä omaa osaamistasi organisaatiolle, organisaatio on "ostajana", sinä "myyjänä". Otamme haastettelussa helposti ostajan roolin mieluummin kuin myymme omia taitojamme. Unohdamme, että meidän tulee osata osoittaa mitä hyötyä meidän palkkaamisesta olisi organisaatiolle. Jos ryhdymme ostajaksi,meistä välittyy helposti epäröivä ja pohdiskeleva kuva. Kun myymme taitojamme, meistä välittyy innostunut ja aktiivinen kuva - tämä on ehdottomasti parempi.
  3. Muodosta hyvä suhde haastattelijaan. Alussa kuuntele ja tarkkaile tilannetta. Älä tuo omaa persoonaasi vahvasti esille ja pyri olemaan kohtelias. Ajattele tilannetta haastattelijan kannalta. Kun huomaat, että välillenne on muodostunut rentoutuneempi ja parempi suhde, voit tuoda enemmän persoonaasi esille ja mahdollisesti esittää omia kysymyksiäsi. Kun välillenne muodostuu hyvä suhde, voi haastattelu muuttua enemmän keskustelumaiseksi. Moni organisaatio ei halua jäykkää, "kyllä" -tyyppiä.
Tärkeimpänä näistä on kohta 2. Muista myydä itsesi. Mieti etukäteen mitkä ovat onnistumisesi,vahvuutesi ja saavutuksesi. Pienikin saavutus voi olla merkittävä asia haastattelussa ja sinun erottamisessa muista hakijoista. Pyri kertomaan saavutuksistasi lyhyesti ja niin, että niiden merkitys ja hyöty tulee esille. Numeraalisia saavutuksia on helppo kertoa.

Onnea kaikille valmistuneille! Ja onnea urapolulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti