Jos kehon kielen pitäisi auttaa petoksen, salailun ja valehtelun tunnistamisessa, miksi sen tunnistaminen on meille usein vaikeaa? Kysymys ei välttämättä olekaan siitä, että emme alitajuisesti osaisi tulkita kehon kieltä oikein, vaan siitä, että meidät on opetettu näkemään muuta kuin totuus. On olemassa useita teorioita ja selityksiä sille, miksi emme tunnista valheita:
Lapsuudesta lähtien vanhempamme haluavat peittää omat valheensa. He eivät opeta meitä paljastamaan heidän valheitaan. Halussaan luoda lapselle turvallinen kasvuympäristö, vanhemmat saattavat peittää tunteitaan ja valehdella lapsilleen. Meidät kasvatetaan myös sosiaaliseen kohtelaisuuteen. Ei ole kohteliasta varastaa tietoa toiselta, ei ole kohteliasta udella.
Haluamme myös mieluummin luottaa ihmisiin kuin epäillä heitä. Olemme luonnostamme luottavaisia. Henkilöä, joka epäilee kaikkea pidetään usein kyynisenä ja negatiivisena. Jos kaikki sosiaaliset tapaamisemme perustuisivat epäilylle ja luottamuksen puutteelle, emme pääsisi kehityksessä eteenpäin. Historia on täynnä kertomuksia eri kuninkaallisten pelkotiloista. Liiallinen epäluottamus voi olla tuhoisaa ja muuttua sairaalloiseksi. Kun tapaamme tuntemattomia, haluamme uskoa ja luottaa heihin mieluummin kuin olla epäileväisiä. Vain näin voimme muodostaa merkityksellisiä sosiaalisia suhteita.
Joissakin tilanteissa uskomme mielellämme valheen, sillä siihen on hyvä syy. Esimerkiksi puoliso saattaa halukkaasti uskoa toisen selitykset missä yö on vietetty, vaikka todisteita valehtelusta olisi selkeästi esillä. Puoliso kieltäytyy uskomasta totuutta. Muut ympärillä olevat voivat nähdä totuuden tai tietää siitä ja kantavat huolta toisen osapuolen sokeudesta ja totuuden kieltämisestä.
Joidenkin teorioiden mukaan evoluutio ei ole valmistanut meitä valehtelun paljastamiseen.
Oli kysymys sitten mistä tahansa näistä syistä, moni meistä tietää tunteen kun totuuden tunnustaminen tuntuu vaikeammalta kuin sen kieltäminen. Kun olemme jonkin asian vannoutuneita kannattajia, saattaa myös valheelle perustuva tieto olla mielestämme totuudenmukaista. Osittain kysymyksessä on varmasti itsesuojeluvaisto. Hyväksymme totuuden vasta kun olemme tarpeeksi vahvoja ja valmiita siihen. Mutta monissa tilanteissa on pelkästään hyvä asia ja etu osata tunnistaa valehtelu.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti