21.8.2009

Eroja miesten ja naisten kävelytyyleissä

Olen jo pienestä asti seurannut muiden kävelytyylejä. Istuin lapsena keittiön ikkunan ääressä ja seurasin ohikulkijoiden kävelytapoja. Opin nopeasti että kävely osoittaa henkilön tunnetilan. On ollut mielenkiintoista huomata myös sukupuolten välisiä eroja.

Jos naisilla on enemmän flirttailuun tarkoitettuja eleitä kuin miehillä, on miehillä taas monipuolisempi kävelytyylivalikoima.Naisten kävelytyylien erot tulevat esille lähinnä siinä, miten paljon he keinuttavat lonkkiaan kävellessään ja kävelytahdin nopeudessa. On niitä aikaisemmin mainitsemiani robottikävelijöitä, jotka klonkuttelevat eteenpäin ja toisia, jotka pehmeästi ja sulavasti keinahtelevat eteenpäin. Pehmeä ja keinahteleva kävelytyyli on rento ja itsevarma sekä erittäin naisellinen. Täysi vastakohta robottikävelylle. Jos henkilöllä ei ole kiire ja hän on hyvällä tuulella, keinahtelu tulee usein selkeästi esille. Kiireessä tai suutuspäissään kävellessään keinahtelu vähenee mutta kävely ei koskaan muutu robottimaiseksi. Kiire, suuttumus ja turhautuminen aiheuttavat askeltahdin nopeutumisen.

Erikoista on huomata että naisilla kävelytyylien erot rajoittuvat pitkälti alavartaloon. Joitakin eroja on tietenkin käsien liikkeissä ja ryhdissä, mutta varsinainen kävelytapa näkyy eniten vyötäröstä alaspäin. Erot kävelytyyleissä muodostuvat lähinnä keinahtelun määrässä. Mitä enemmän lonkat keinuvat, sitä naisellisempi ja itsevarmempi kävelytyyli.

Miesten kävelytyylit ulottuvat myös ylävartaloon. Jos halutaan olla rentoja, ei riitä pelkkä rento askellus vaan se vaatii myös rennon hartiaseudun. Kiireessä taas koko vartalo kiirehtii eteenpäin. Miesten kävellessä mieliala ja itsetunto tulee esille koko vartalossa. Pelkät jalat eivät kerro koko totuutta. Miesten kävelytyyleistä on myös nähtävissä erilaisia asenteita helpommin kuin naisten, esimerkiksi rentous, kova kundi, asennevamma, ahdistuneisuus, turhautuneisuus, vihaisuus, iloisuus.... Samalla kun kirjoitan näitä asenteita mieleeni pirtyy kuvia kävelevistä miehistä. Kun yritän miettiä miten nainen osoittaisi samaa, on vaikeuksia löytää mielikuvia.

Ehkä miesten on täytynyt ottaa mittaa toisistaan enemmän kuin naisten ja siksi erilaiset kävelytyylit erottuvat toisistaan. Miehet osaavat ilmaista asenteitaan kävellessään paljon enemmän kuin naiset, joilla ilmaisu rajoittuu lähinnä lonkkien liikerataan ja tahtiin. Tietenkin kävelyssä vaikuttaa myös muut vartalon osa-alueet kummallakin sukupuolella, mutta miehillä se on selkeästi voimakkaampaa.

Kuva: http://cncentre.ca/Pages/WalkingProgram.aspx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti