24.9.2010

Muistitekniikka aikuisille ja lapsille

Tänään onkin päivä, jolloin törmään syystä tai toisesta loistaviin juttuihin, ehkä hieman sivussa kehon kielestä, mutta liitoksissa käyttäytymiseen. Kehon kielen merkitys kommunikoinnissa on suuri, sillä suuri osa meistä on hyvin visuaalisia. Saatamme muistaa paljon paremmin mitä olemme nähneet tarkkoja yksityiskohtia myöten, mutta muistikuvat siitä mitä kuulimme ovat paljon heikommat. Visualisointi onkin todella hyvä muistitekniikka, ja toimii esimerkiksi valmisteltaessa puhetta. Kursseillani esiintymisestä puhuttaessa opetan useita visualisointiin liittyviä muistitekniikoita. Sillä esiintymisessä hermostuneisuus siitä, muistammeko mitä meidän piti sanoa on usein se kamalin ja kammottavin asia. Mutta, tämä muistisääntö, minkä tänään opin on liian hauska, etteikö sitä voisi laittaa eteenpäin. Aloitetaan...

Ensimmäiseksi kirjoita muististasi ylös planeetat järjestyksessä Auringosta poispäin.
Minulla ei ollut hajuakaan mistä edes aloittaa. En edes muistanut kuinka monta planeettaa pitäisi kirjoittaa saatikaan sitten kaikkien nimiä.

Nyt päästään muistisääntöön.

Ensimmäiseksi kuvittele lämpömittari. Siellä on elohopeaa. Kun lämpö nousee, elohopea laajenee. Elohopea on englanniksi mercury, siitä ensimmäinen planeetta Merkurius. Elohopea räjähtää kuumuudesta ja läiskyy kauneimman naisen päälle, jonka olet koskaan nähnyt. Kuvittele tämä kaunis nainen, nyt meillä on Venus. Venus ottaa osan elohopeasta ja heittää sen puutarhaan, joka saa maan lentämään ympäriinsä. Seuraava planeetta on Maa. Lentävä maa osuu naapurin lauta-aitaan aiheuttaen kovan metelin. Raivosta punainen naapuri tulee aidan luokse. Mikä on punainen planeetta? Mars. Naapurin aiheuttaman metelin johdosta korttelin kookkain kaveri astelee paikalle. Suurin planeetta on Jupiter. Hänellä on yllään kirkkaan valkoinen t-paita, jossa on loistavan auringon kuva, aurinko englanniksi on SUN. Seuraavat planeetat ovat Saturnus, Uranus ja Neptunus. Kookkaan naapurin jaloissa räksyttää pieni koira, Pluto.Visualisioi tarina mielessäsi ja näin sinulla on kaikki planeetat järjestyksessä muistissasi: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto.

Käy läpi planeetat ilman muistisääntöä, seuraavaksi huomaat, että osaat luetella ne myös päinvastaisessa järjestyksessä. Etkä tule unohtamaan tätä kovin nopeasti. Kokeile seuraavan kerran vaikka iltaa istuessa. Lyö vetoa kavereiden kanssa ja voit voittaa itsellesi ilmaiset juomat illaksi!

Kuva: http://picsicio.us/keyword/the%20planets%20in%20space/

1 kommentti:

  1. miten avaruus isonee kun se ei lopu koskaan?

    VastaaPoista