18.4.2010

Mielenkiintoinen koe siitä, miten huomioimme ihmisiä

Olemmeko sokeita muutokselle?

Videolla kaksi nuorta mieshenkilöä vaihtavat paikkoja koehenkilöiden tullessa sisään täyttämään sopimusta. Osa heistä huomaa vaihdoksen, tai ainakin alitajuisesti pohtivat sitä, toisilla ei ole mitään käsitystä siitä että henkilö vaihtuu.



Tutkijat eivät vielä tiedä mistä se johtuu, että toiset henkilöt eivät huomaa ja toiset huomaavat henkilön vaihtumisen. Miksi toiset kiinnittävät enemmän huomiota ympäristöönsä kuin toiset. Elekielen kannalta on mielenkiintoista katsoa videolta, miten toiset pysähtyvän hieman hämillinen ilme kasvoillaan, joku raapii päätänsä henkilön vaihdoksen jälkeen. Keho kertoo että jokin on nyt erilaista vaikka henkilö ei heti huomaisikaan vaihdosta.

Video ja koe kertoo kuitenkin siitä, miten havaintokykymme voi olla todella huono kun keskitymme johonkin, odotamme jotain tilannetta tai meitä muuten häiritään. Tämä on tärkeä asia turvallisuudessa. Henkilöt, jotka joutuvat tarkkailemaan ihmisiä jatkuvasti muistavat kasvoja paremmin sekä uskoisin heidän huomaavan henkilönvaihdoksenkin, mikä tässä kokeessa tehtiin. Koe saattaa myös viitata siihen, miksi todistajien tuntomerkit rikoksesta epäillystä voivat poiketa toisistaan huomattavasti.

Se, että aktiivisesti havainnoi muita ympärillään auttaa huomaamaan tällaiset henkilövaihdokset. Kuinka monen tapaamasi henkilön kasvot, vaatteiden värin tai hiukset sinä muistat? Jos ostoksilla ollessasi kassan takana oleva henkilö vaihtuu sinä aikana kun katsot muualle, huomaisitko sitä? Koemmeko ihmiset tällaisissa tilanteissa eri tavalla, "ohitettavina" yksilöinä? Univormut ja työvaatteet perustuvat tämän tyyppiseen ajatteluun: yhtenäinen ulkonäkö, jolloin henkilö vaatteiden alla voi olla helpompi sivuuttaa. Annammeko oikeasti muille tarpeeksi huomiota, vai riittääkö sosiaalinen kohteliaisuus ja tiedostaminen, vaikka emme tosiasiassa muistaisi edes henkilön paidan väriä? Mistä johtuu, että toiset huomasivat muutoksen videolla ja toiset eivät? Onko se synnynnäistä vai opittua? Toivottavasti tutkijat löytävät vastauksia näihin kysymyksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti