26.7.2009

Kättä päälle!

Kättely on yksi vaikuttavimmista kontakteista, jonka otamme juuri tapaamaamme henkilöön. Kättely kertoo vastaanottajalle meistä sekä tulevasta tapaamisesta. Mutta moni meistä kättelee ymmärtämättä ollenkaan, miten vastaanottaja sen kokee.


Kävin jokin aikaa sitten silmälääkärissä. Lääkäri kutsui minut huoneeseen ja ojensi kätensä kätelläkseen. Joku voi jo arvata, minkälainen kättely oli. Ojensin oman käteni ja puristin velttoa, voimatonta ja viileää kättä. Kylmä kala! Yksi epämiellyttävimmistä kättelytyyleistä, joka viestii vastaanottajalle luonteen heikkoutta, huonoa itsetuntuo ja alistuvaisuutta. Monet lääkärit, muusikot, taiteilijat sekä muut käsillään työtä tekevät saattavat kättellä tällä tavoin, ehkä suojellakseen työkalujaan - käsiään. Reumaatikot voivat kätellä myös näin, mutta heillä siihen on hyvä syy. En ole koskaan kuullut, että kenenkään luut olisivat murskautuneet kättelyssä tai terveet kädet menneet pilalle. Miksi pitää kätellä aivan kuin henkilöä inhottaisi ottaa toisen käsi käteensä?

Ymmärrän kyllä, että sairaaloissa monet lääkärit ja hoitajat eivät enää kättele potilaita ollenkaan tautien leviämistä hillitäkseen. Se on ymmärrettävää, mutta kun kätellään, kätellään kunnolla! Heikon ja löysän kättelyn vastaanottaja tuntee helposti, ettei kättelijää kiinnosta hänen seuransa tai asiansa.

Jos kättelet paljon ja erityisesti samoja henkilöitä jatkuvasti, ole varuillasi ettei kättelystäsi tule nopeaa pikakättelyä. Tämä on melkein yhtä inhottava vastaanottajalle kuin kylmä kala ja viestittää sitä, että sinulla on kiire etkä jaksa, viitsi tai ehdi paneutua edes henkilön tervehtimiseen. Se voidaan kokea erittäin loukkaavana, eikä auta hyvän suhteen luomisessa.

Reilu, tasavertainen kättely, jossa kummankin kämmenet ovat pystysuorassa ja koskettavat toisiaan on omiaan aloittamaan tasavertaisen ja hyvän keskustelu. Omaa kättelytyyliä on hyvä testata jonkun hyvän tutun kanssa, joka uskaltaa sanoa totuuden. Muista myös kätellessä hymy ja katsekontakti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti