23.7.2009

Ujous vs. räväkkyys - kumpi parempi?

Pitäessäni kehon kieli koulutuksia minulta usein kysytään miten pääsee eroon ujoudesta. Joskus tuntuu, että jollekin kurssille ilmoittautuneet ovat kaikki hyvin ujoja ja kainoja.

Mutta mikä tekee ujoudesta niin pahan asian? Tietenkin liiallinen ujous voi vaikuttaa huomattavasti ihmissuhteiden muodostamiseen tai esiintymistilanteissa jopa halvaannuttavasti. Toisaalta liian räväkkä henkilö voi kärsiä yhtälailla ihmissuhteen muodostamisessa. Esiintymisessä räväkkyydestä on usein kylläkin vain hyötyä. Ainakaan yleisö ei pääse nukahtamaan!

Tavatessamme ujoja, ajattelemme usein että he ovat epävarmoja itsestään ja että heillä on huono itsetunto. Tavatessamme räväkkiä tyyppejä, he saattavat olla jopa pelottavia ja liian agressiivisia. Kumpikin äärilaita on lähes yhtä paha, mutta ujot kokevat ujoutensa usein voimakkaammin kuin räväkät tyypit räväkkyytensä.

Ujoutta voidaan hallita kehon kielen avulla käyttämällä positiivisia ja itsevarmoja kehon viestejä. Näitä ovat esim. hyvä ryhti, hymy, reilu katsekontakti, reilu kättely ja itsevarma olemus. Koska viestimme, mitä koemme sisällämme, itsevarma olemus ei kuitenkaan jatku loputtomiin vaan ujous tulee ennemmin tai myöhemmin esille. Voimme kuitenkin käyttää kehoamme hyväksemme. Kun käyttäydymme tietoisesti itsevarmemmin, antaa se meille itsevarmuuden ja positiivisuuden kokemuksia, näin vähitellen työstäen ujoutta ja epävarmuutta rohkeudeksi ja itsevarmuudeksi.

Räväkän tyypin toisaalta täytyy vain hillitä käytöstään ja tasapaino löytyy sitä kautta.

Räväkkyys ja ujous ovat mielestäni kuitenkin ominaisuuksia, joita ei tarvitse kokonaan koskaan poistaa, sillä ne tekevät meistä erilaisia ja yksilöitä. Ole itsevarmasti ujo tai hillitysti räväkkä! Olit sitten ujo tai räväkkä, muista kaikessa aina positiivisuus. Hakeudumme luonnostamme mieluummin positiivisten henkilöiden seuraan. Voisi oikeastaan sanoa, että positiivisuus on se avainasia. Positiivinen asenne on kaunista katseltavaa kehon kielessä olit sitten ujo tai räväkkä persoona.

2 kommenttia:

  1. Niin totta! Itse koen olevani ujo persoona, mutta ujouden ei tarvitse olla negatiivinen ominaisuus. Vuosien varrella olen oppinut käsittelemään tätä luonteenpiirrettäni. Nuo asiat, jotka mainitsit, todellakin muokkaavat ujoa ihmistä kohti parempaa itsetuntoa. Vielä kymmenen vuotta sitten tuskin katsoin ihmisiä silmiin puhuessani heille, mutta nyt olen siinäkin petraantunut. Hyvät ihmissuhteet ovat vain parantuneet, kun olen oppinut elämään ujouden kanssa. Tuskin minusta tulee koskaan 100% "people's person" mutta aina voi kehittää itseään, oppimalla enemmän miten elekielen tunteminen voi parantaa elämää.

    VastaaPoista
  2. Paljon on kiinni persoonallisuudesta. Sanotaan, että menee tuplasti aikaa oppia jostain tavasta/ongelmasta irti kun sen on kerran oppinut. Ehkä kaikkien ei tarvitse olla 100% "people's personeita", mutta jotkin itseä/muita häiritsevät asiat voidaan usein korjata.

    Luin juuri, että on tulossa jopa lääkehoitoja ujoudelle, joka varmaankin toimii jos ujous johtuisi jostain kemiallisesta epätasapainosta kehossa. Mutta jos se ei ole kemiallinen epätasapaino, sitä voi mm. kehon kielen avulla harjoitella hallitsemaan. Asenne ratkaisee!

    VastaaPoista