12.7.2009

Kosketuksen kaipuu

Kosketus on jotain, jota ilman moni meistä ei osaisi elää. Jos meillä ei ole puolisoa tai lapsia, meillä on koira tai kissa tai muu eläin, jota haluamme silittää. Jotkut ovat jopa väittäneet, että silitämme eläimiämme vain siksi, että siitä tulee meille hyvä olo eikä eläin siitä välttämättä välitä. En usko tähän. Kissani rakastaa rapsutusta ja hellyydenosoituksia ihan varmasti yhtä paljon kuin minä niiden jakamista, jollei enemmänkin.

Kosketuksen kaipuumme on yksinkertaista ja helppoa tyydyttää jos meillä on läheisiä perheen jäseniä, joiden kanssa koskettaminen on sallittua. On kuitenkin perheitä, jossa halaaminen ja muut hellyydenosoitukset voivat olla harvinaisia. Luonnostaan suurin osa meistä on kuitenkin syntyjään sosiaalisia ja kaipaamme kosketusta. Toiset haluavat koskettaa enemmän kuin toiset. Kosketuksen tarpeesta on muuten hyvä esimerkki Lady GaGan videossa.

Tässä yhteydessä tarkoitan kosketuksella esimerkiksi lyhyttä käsivarren, olkavarren tai olkapään kosketusta. En tarkoita kättelyä tai halaamista. Kosketuksessa tulee ottaa huomioon aina henkilökohtaiset tilantarpeet, jotta emme loukkaa toisen yksityisyyttä. On olemassa muutamia sosiaalisesti hyväksyttäviä tilanteita, joissa voimme koskettaa ilman, että aiheutamme epämiellyttäviä tunteita kosketuksen vastaanottajassa.

Saamme koskettaa toiseen henkilöön esimerkiksi antaessamme neuvoja tai ohjeita, kun pyydämme palvelusta tai kun pyrimme vakuuttamaan toisen. Jos kerromme innoissamme jostain asiasta, voimme kevyesti koskettaa, aivan kuin tartuttaaksemme innostuksemme muihin. Kosketuksella voimme henkilökohtaistaa tilanteen myös hieman tuntemattomamman henkilön kanssa, kunhan vain kosketus tapahtuu oikeaan aikaan suhteessa keskusteluun.

Jos et pidä koskettamisesta etkä tunne olevasi kuin kala vedessä yllä kuvatuissa tilanteissa, kannattaa mieluummin olla koskematta. Väkinäinen kosketusyritys voi olla paljon vahingollisempi suhteen muodostamiselle kuin kosketuksen jättäminen kokonaan pois. Mutta jos olet sosiaalinen luonne ja pidät toisiin koskemisesta, seuraa missä tilanteissa teet sitä. Saatat automaattisesti sen enempää asiaa ajattelematta tehdä juuri oikein. Toinen ääripää on henkilöt, jotka koskettavat liikaa. Se on usein epämiellyttävämpää kuin koskettamatta jättäminen.

Kun löydämme meille sopivan tavan koskettaa ja ymmärrämme myös muiden tilantarpeita, voimme käyttää kosketusta hyväksemme sosiaalisissa tilanteissa.

Kuva: http://www.canvaz.com/michelangelo/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti