15.7.2009

Sokeiden kasvojenilmeet

Tutkijoita (sekä minua ja varmasti monia muita myös) on askarruttanut kysymys kasvojen ilmeiden oppimisesta tai periytymisestä. Miten opimme ilmaisemaan tunnetilojamme kasvoillamme?

Tätä selvittääkseen tutkijat vertasivat vuoden 2004 Olympialaisista Judo-kilpailujen mitalistien kasvojen ilmeitä. Otokseen kuului sekä synnynnäisesti sokeita että myöhemmin sokeutuneita ja näkeviä kilpailijoita. Tutkimuksessa tutkittiin spontaanien tunteiden ilmaisua kasvoilla ja verrattiin sekä sokeiden että näkevien kilpailijoiden ilmeiden eroja. Tämä tehtiin kilpailijoista otettujen valokuvien sekä kasvojen lihaksien liikkeitä analysoivan työkalun avulla.

Tutkimuksen löydökset antavat olettaa, että sekä sokeat että näkevät ilmaisevat spontaaneja tunteita kasvoillaan samalla tavoin. Sillä, onko syntynyt sokeana tai sokeutunut myöhemmin ei ole väliä. Ainoa ero näkeviin oli silmien liikkeissä sekä pään liikkeissä. Mutta nämä eivät vaikuta tutkimuksen kohteena olleisiin kasvojen ilmeisiin.

Lisää tutkimusta tarvitaan, mutta alustavasti voidaan olettaa, että spontaanit kasvonilmeet eivät ole muilta kopioimalla opittuja vaan syntyvät meissä luonnostaan. Erittäin kiehtovaa! Toivottavasti uutta tutkimustulosta tulee aiheesta pian.

Lue artikkeli Journal of Personality and Social Psychology: http://www.apa.org/journals/releases/psp9611.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti