10.7.2009

Suuria oletuksia yhden kuvan perusteella!

Löysin eräältä blogilta kuvan Obamasta G8 -kokouksessa. Kuvaa, tai siis Obamaa kritisoitiin useissa medioissa harhailevasta katseesta pelkän kuvan perusteella. Tämä on malliesimerkki siitä, että kuva ei aina kerro koko totuutta tilanteesta.

Alla on video tilanteesta. Obama katsoo kuvassa taaksepäin käyttäen hyväkseen perifeeristä näkökenttäänsä korkean portaan kanssa ja kääntyäkseen auttamaan takanaan tulevaa naista rappusia alas. Huomattavaa on myös se, kuinka varhaisessa vaiheessa nainen tukeutuu Obamaan. Tämä ei ole vahinko, vaan todellakin Obaman tarkoitus on auttaa naista, siksi hän kääntyy alun alkujaankin. Ei tutkaillakseen jotain muuta.

Seuratkaa videon loppuvaiheessa valkoisella ympyrällä kehystetyn Sarkozyn katseen vaeltamista. Kuka olikaan loppujen lopuksi se henkilö, jonka katse vaeltaa?!? Jo kuvassa Sarkozyn ilme kertoo paljon enemmän verrattuna Obamaan, mutta Obama taitaa olla tällä hetkellä suositumpi kritiikin kohde.

Kuvan perusteella on tehty olettamuksia, jotka ovat levinneet kohu-uutisina ja perustuvatkin johonkin ihan muuhun kuin todellisuuteen.

Mitä siis opimme tästä? Katsellessamme kuvia, on muistettava että edessämme on pysähtynyt tilanne. Mitä tapahtui kuvan ottoa ennen sekä sen jälkeen voi muuttaa huomattavasti tulkintaa kuvasta.Kuvan lähde: http://atlasshrugs2000.typepad.com/

2 kommenttia:

  1. Tosiaan, pelkkä kuva jostain tilanteesta voi johtaa vääriin johtopäätöksiin. Voi olla, että kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa, mutta ehkäpä liikkuva kuva (joka näyttää asiayhteyden) kertoo vielä enemmän.

    VastaaPoista
  2. Aivan! Jos kuva kertoo 1000 sanaa, niin kuinka paljon sanoja on liikkuvassa kuvassa? Tämä oli niin loistava esimerkki siitä, kuinka tärkeää asiayhteys on kehon kielen tulkinnassa, että se oli ihan pakko laittaa tänne. Kauhea kohu kuvasta tuli jo yhden päivän aikana maailmanlaajuisesti.

    VastaaPoista